Finn styrke i bølgene

Havsvømming er lett å komme i gang med og kombinerer knallhard kondisjons- og styrketrening med storslåtte naturopplevelser.

30. mai 2011 av Camilla De Thiersant

Er du lei av å slåss om plassen i svømmehallen, så hopp i havet. En egnet våtdrakt, svømmebrille og en badehette i skrikende farger er alt som skal til for å komme i gang med svømming langs vår lange kyst.

Styrke Armbøyere, armstrekkere, skuldre, bryst og rygg arbeider hardt når du kråler, siden det primært er armtakene som gir fart og fremdrift.

Stabilitet Du bruker rygg og mage aktivt for å holde balansen og kroppsstillingen i vannet. Også ben, armer og hender bidrar til å holde deg på rett kjøl. I havet får du allikevel hjelp med oppdriften av våtdrakten og det salte vannet.

Ben Bena får begrenset med trening når du kråler. Samtidig får du også her hjelp med oppdriften, takket være våtdrakten og saltvannet. Vil du trene ben i vannet, kan du for eksempel bruke en monofinne eller svømme bryst. Eller du kan selvfølgelig styrketrene på land.

Kondition Hjerte og lunger presses, og kondisjonen blir raskt bedre når du svømmer lange intervaller.

SLIK STRUKTURERER DU TRENINGSUKEN

  • Sesong: Cirka 1. juni til 1. september.

  • Frekvens: Tre ganger per uke i havet. Husk hviledag mellom hver treningsøkt.

  • Strekning: Svøm i cirka en times tid. Avhengig av form, teknikk og vær kan du klare å svømme cirka 1500–2500 meter i åpent vann.

  • Teknikk: Havsvømming betyr primært krål. Hvis du føler deg usikker, kan du lære teknikken skikkelig i en svømme- eller triatlonklubb.

  • Puls: Pulsen faller i kjølig vann og ligger rundt 17 slag lavere per minutt enn på land. Husk det, hvis du trener med pulsklokke.

  • Variasjon: Svøm gjerne variert, slik at du trener både fart og utholdenhet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: