© iStockphoto

OL 2016: Eksperter advarer mot å bade i sjøen i Rio

Havet utenfor Rio er så forurenset at eksperter advarer utøverne mot å svømme i det.

2. august 2016 av Christian Thestrup

Ble du ikke tatt ut til å konkurrere i maraton-svømming eller triatlon i OL i Rio? Det skal du ikke være lei deg for. Vannet i havet utenfor storbyen er nemlig så forurenset at leger nå advarer mot å hoppe i det. I Rio finnes det ikke den ting som ikke blir slust ut i havet, når de 12 millioner innbyggerne er ferdige med det - alt fra skrap til menneskelig avfall (ja, den slags...) Fiskere forteller at de ofte finner alt fra TV-er til møbler og døde hunder når de er ute på sjøen. Ja, selv lik dukker opp.

Da Brasil vant kampen om å få arrangere OL, lovte myndighetene at de skulle rense 80 prosent av vannet som ble sluppet ut i havet. Det har ikke skjedd. Da de målte bakterienivået i sjøen i fjor, var det visse steder 1,7 millioner ganger høyere enn det som betegnes som bekymringsverdig i Europa.

Eksperter som den engelske avisen The Independent har snakket med, anslår at tre fulle teskjeer med havvann er nok til å gjøre deg syk, og de advarer også mot å dukke hodet under vann. Det blir imidlertid vanskelig for triatletene og maratonsvømmerne som skal tilbakelegge henholdsvis 1,5 og 10 kilometer i sjøen utenfor Rio. Under fjorårets mesterskap i surfing i Rio, ble en fjerdedel av deltakerne syke med feber og diaré- Det samme har skjedd med roere og seilere som har vært på sjøen, så det skal ikke så mye til.

Mange utøvere tar derfor forebyggende antibiotika, og noen eksperimenterer med drakter og hansker så de ikke kommer i kontakt med vannet. Samtidig avviser myndighetene i Brasil at det er så ille, men før de selv hopper i havet virker ordene ganske tomme.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: