Sykling

TreningsinnholdDet er bare å sette seg på sykkelen og tråkke i vei i et tempo som passer deg. Sykkeltreningen legges som regel til landeveien eller egnede sykkelstier. Du kommer dessuten langt av gårde på et par timers rask sykkeltrening. TreningsutbytteLandeveissykling gir høy uttelling når det gjelder kondisjon, og du bygger opp en solid utholdenhet. Det er også en fordel at sykling er en skånsom treningsform, og du unngår belastninger i form av støt, slag og brå retningsskift. Begynnerfaktor

31. mars 2011

Treningsinnhold

Det er bare å sette seg på sykkelen og tråkke i vei i et tempo som passer deg. Sykkeltreningen legges som regel til landeveien eller egnede sykkelstier. Du kommer dessuten langt av gårde på et par timers rask sykkeltrening.

Treningsutbytte

Landeveissykling gir høy uttelling når det gjelder kondisjon, og du bygger opp en solid utholdenhet. Det er også en fordel at sykling er en skånsom treningsform, og du unngår belastninger i form av støt, slag og brå retningsskift.

Begynnerfaktor

Alle kan sykle! Og når du holder høyt tempo på landeveien sammen med en gruppe, finnes det en rekke uskrevne regler som du lærer raskt, blant annet om signalgivning og når du kan (og ikke kan) bremse, om å ta føringen og å ligge i le.

Motivasjon

Det er et spørsmål om temperament. Enkelte synes nok at sykling er kjedelig og at de får vondt i baken. Andre ser en treningstur i et vakkert landskap som balsam for sjelen, og en avstressende faktor i hverdagen.

Sosial faktor

Sykling er perfekt sammen med gode venner, enten dere er to, fire eller åtte som sykler sammen. Jo flere, desto morsommere er det å legge inn bakkespurter og annet. Bare husk at dere ikke er alene på veien.

Risikofaktorer

En klassisk feil er å la for eksempel punkteringer, som er en naturlig del av syklingen, ødelegge humøret. Lær deg hvordan du bytter slange i veikanten! Unngå også for mye komforttempo, og legg inn spurter og temposkift underveis.

Hvordan begynne?

Det er viktig å tenke praktisk. Du trenger en sykkel som er mer egnet enn pendlersykkelen du bruker til hverdags. Du trenger også en del utstyr: Fra sykkelklær, hjelm og hansker til utskifting av slitedeler på lengre sikt.

Hva koster det?

Du kan få en god begynnersykkel til rundt 7000–8000 kroner. I tillegg må du regne med å bruke noen kroner på utstyr underveis. Det finnes selvfølgelig sykler som er langt dyrere, men det er helt unødvendig i første omgang.

Sesongavhengighet

Racersykkelen har sesong fra våren og til langt ut på høsten. Er du heldig, varer sesongen i 6–7 måneder. Deretter må sykkelen i vinteropplag, eller du kan fortsette å tråkke vinteren igjennom på en sykkelrulle.

Tiden det tar

Mange tror at en tur på racersykkelen nesten er et heldagsprosjekt. Eller i hvert fall at det tar en halv dag. Det kan det selvfølgelig gjøre, men du kan godt få en effektiv treningstur på en times tid, der du får trent både lunger og ben.

Les også

Hva vil du oppnå med treningen det neste året?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: