Under trening Tenk deg energisk.© Colourbox

Tenk deg energisk

Når pulsen stiger, er det om å gjøre at tankene ikke motarbeider, men hjelper deg.

31. januar 2019

Gjør deg kjent med egne tankemønstre, slik at du ikke lar deg overtale av dine latere sider.

Den indre dialogen Den indre dialogen er de tankene og stemmene som hele tiden ligger og maler i hodet på deg, som sier "jeg ooorker ikke mer" eller "yess, dette går glimrende". For å yte maksimalt er det viktig at du lærer deg hvordan du bevisst skal styre tankene i en positiv retning og ikke lar deg fange i en negativ tankerekke. Dermed får du mer energi, fordi kroppen reagerer på hva du tenker. Prøv for eksempel å jobbe med:

Mantraer eller plussetninger Lag et motiverende mantra, av typen "jeg kan, og jeg vil", eller omformuler de negative tankene som dukker opp når du er presset, til positive setninger som "jeg er utrettelig" eller "jeg har sterke ben". Det virker kanskje banalt, men hvis du gjentar et slikt mantra mange nok ganger, vil du merke hvordan du blir flinkere til å fokusere.

Aktive bekreftelser Gi deg selv komplimenter underveis som "så fort har jeg aldri løpt før" eller "jeg blir sterkere for hvert eneste tråkk". I konkurranser kan du hente bekreftelse fra tilskuernes klapping og ta alle positive tilrop for god fisk. Det forsterker de positive tankene.

Omfortolkning Omfortolkning betyr at du redefinerer de signalene, følelsene og tankene som ellers er negative, til noe positivt. Det kan være en effektiv teknikk når du må mestre smerter, utholdenhet, nervøsitet og prestasjonsangst. Her har du fire eksempler.

  • Minn deg selv på at du trener fordi du liker det!

  • Oppfatt fysisk ubehag som smerte og tretthet som uttrykk for at du trener virkelig hardt. Hvis du tenker "sist det føltes sånn, satte jeg personlig rekord", "det er nå det virker" eller "det er godt å kjenne at jeg virkelig tar meg ut", så unngår du den negative energien som kommer når du bare fokuserer på at du føler deg sliten.

  • Bryt opp treningen i deler, og gjennomfør mentale forhandlinger med deg selv. Si til deg selv "jeg skal bare nå toppen av bakken", "jeg holder tempoet i én kilometer til, så ser jeg hvordan det føles", "nå er jeg over halvveis", "nå har jeg passert to tredeler" og så videre.

  • Krev bevis for dine negative tanker - ofte reagerer du nemlig ikke på fakta, men på din egen tolkning av en gitt situasjon. Hvis du føler at lungene holder på å sprenges, at du er en taper, at alle ler av deg, så spør deg selv om det virkelig er slik det forholder seg. Hvilke beviser har du for at det er slik?

Konsentrasjon Skal du prestere optimalt, er det viktig at du er fokusert og ikke lar tankene vandre. Gjør du det, risikerer du å miste både fart og kraft. Hold fokus ved for eksempel å bytte mellom å zoome innover og utover.

  • Zoom innover

  • Gjennomgå de forskjellige delene av kroppen. Slapp av i skuldre, armer og hender. Fokuser på hvordan du trekker pusten og hvordan du flytter bena. Dette hjelpe deg med å fokusere på det du driver med i øyeblikket.

  • Zoom utover

  • Studer omgivelsene. Hvordan ser treningslokalet ut, menneskene rundt deg eller veien foran deg? Tell hvor mange mursteinshus du passerer, eller hvor mange skritt eller tråkk det er mellom lyktestolpene.

Smil Hvis du har gått midlertidig tom for overskudd til å tenke positivt, så gjør noe fysisk: Smil, rett opp ryggen, klapp, strekk armene over hodet - kort sagt: Oppfør deg som en vinner. Dermed sender du overskuddssignaler til hjernen, som kvitterer med å gi deg mer energi.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: