Mand, svømmer, koncentreret, konkurrence, svømmehal, halvtotal,
Tenk deg sterkere Syv teknikker som gir mental styrke før, under og etter den fysiske utfordringen.© Colourbox

Tenk deg sterkere

Syv teknikker som gir mental styrke før, under og etter den fysiske utfordringen.

18. mai 2010 av Camilla De Thiersant

Selv om det er kroppen som gjør jobben, har hjernen avgjørende betydning for hvordan du takler fysiske utfordringer. Vi hjelper deg med å utvikle en vilje av stål og til å ta de første skrittene mot en tilværelse som mental supermann.

FØR TRENING: Innstilt på å lykkes

Før trening gjelder det å jobbe aktivt med forberedelsene. Tenk igjennom konkurranse- eller treningssituasjonen, og vær forberedt på å yte maksimalt når det gjelder.

Visualisering Å visualisere vil si at du skaper en indre "film" som viser hvordan du vil utføre en bestemt handling. Du kan for eksempel forestille deg i detalj hvordan du gjennomfører et løp på en viss tid. Visualisering kan gjøres umiddelbart før konkurranse eller trening. Ofte benyttes likevel teknikken som en lengre forberedelse i dagene før. Slik gjør du:

  • Slapp godt av i kroppen. Legg deg gjerne ned.

  • Sørg for å ha ro rundt deg, og lukk øynene.

  • Forestill deg den situasjonen du vil øve på. Spill av din indre film i normalt tempo, der du både ser situasjonen fra utsiden som tilskuer, og deretter i førstepersonsperspektiv, altså slik det føles når du er aktiv. Jo bedre du evner å krydre de indre bildene med realistiske synsinntrykk, lyder, lukter og annet, jo bedre virker teknikken.

Spenningsregulering Hvis du enten er altfor spent eller altfor avslappet når du skal prestere, kan du arbeide målrettet med spenningsregulering.

  • For høy spenning skyldes ofte prestasjonsangst og for høye forventninger til deg selv. Gjør enkle avspenningsøvelser for skuldre og nakke. Trekk pusten dypt, og lett presset på deg selv ved å utarbeide realistiske målsetninger.

  • For lav spenning oppstår ofte når du ikke har et klart mål med treningen. Du kan få tilbake treningsnerven ved å sette deg klare mål eller legge inn noen konkurransemomenter i treningen.

  • Mange har faste ritualer som de gjennomgår før de begynner. Det kan være visse oppvarmingsøvelser, musikk man lytter til og så videre. Rutinene forbereder kropp og hode på det som skal skje.

Les også

Hva vil du oppnå med treningen det neste året?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: