© Istock

Begynn å sykle i terrenget

Terrengsykling vokser kraftig og er utvilsomt blant de mest populære treningsformene. Her får du tips og råd om riktige valg når du vil prøve deg på fartsfylt trening langs sølete stier.

3. april 2014 av Claus Cancel - Radio24syv.

Terrengsykkelsporten er stor som aldri før. Særlig menn i 40–50-årsalderen gjenopplever barndommens viltre lek i skogen med korte bukser og brede knastedekk. Hvorfor? Fordi det er gøy, lett tilgjengelig og lett å komme i gang med.

Fart og spenning er nøkkelordene når det gjelder terrengsykling. Nettopp det er grunnen til at sporten virker spesielt tiltrekkende på menn. Dessuten er det effektivt. Halvannen times sykling i skogen gir en særdeles effektiv treningsøkt.

Her får du et par konkrete tips som hjelper deg til å komme i gang med knastedekk i ulendt terreng:

Kjøp en ordentlig sykkel, fordi ...

... en billig og dårlig sykkel gir ikke noen god terrengopplevelse. Men en god sykkel må ikke nødvendigvis være en dyr sykkel. For rundt 7000–8000 kroner får du en fin begynnersykkel med godt girsystem og en effektiv gaffel som takler og tåler utfordringene i terrenget.

Husk:Du får ikke en terrengsykkel som er verdt navnet på Biltema eller supermarkedet. Gå til en sykkelforhandler som kan sykkel, og som kan hjelpe deg med reparasjoner.

Sats på: En lett terrengsykkel med luftassistert forgaffel og hydrauliske skivebremser foran og bak.

Store hjul er raskest, fordi ...

... de ruller bedre over ujevnheter i skogbunnen. Til gjengjeld er de små hjulene morsommere hvis du vil hoppe og gjøre tricks. De største hjulene er på 29 tommer. De er i ferd med å bli standard på de fleste nye sykler. Velg dem – eller den nye 27,5-tommersstandarden hvis du er over 175 cm høy. Er du lavere kan du velge 26 tommer, som var den gamle standarden.

Husk:Nå er det mulig å gjøre rene røverkjøp blant bruktsykler med 26-tommershjul, da mange skifter til 29 eller 27,5 tommer. Kan du klare deg med mindre hjul i skogen, finnes det mange gode og billige kjøp på bruktmarkedet.

Sats på: Lette og solide hjulsett.

Velg aluminium

Hvis du velger i prisklassen under 10 000 kroner, er det bedre å prioritere bedre utstyr enn en karbonramme som kanskje bare er 100 gram lettere enn en aluminiumsramme. Billige karbonsykler har som regel dårligere gir, kranksett og bremser enn en aluminumssykkel til samme pris. Det er ikke noe poeng å kjøre rundt i et Ferrari-karosseri, hvis hjul og motor kommer fra en Fiat 500.

Husk: Hvis du er i tvil om størrelsen, er regelen at en terrengsykkel heller bør være litt for liten enn litt for stor.

Sats på: En lett aluminiumsramme.

Last ned et lynkurs i terrengsykling

Logg inn her, og få effektive råd og tips om terrengsykkelteknikken med vårt lynkurs.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: