Mindre luft – bedre grep

Stort enklere blir det ikke: Slipp ut litt av luften både i for- og bakdekket på terrengsykkelen til dekkene blir "fingermyke".

1. mars 2011

Dermed får dekket mye større kontaktflate mot underlaget, og du får langt bedre veigrep.

Gevinst Du får mye bedre kontakt med og feste i underlaget og reduserer faren for at hjulet plutselig spinner uten å finne feste. Det gjelder spesielt hvis du sykler i vått terreng eller skal ha best mulig veigrep opp bakkene, der du må flytte kroppsvekten fremover.

Slik gjør du

  • Dann deg en formening om hvor mykt underlaget er og om hvordan veigrepet er. Tenk også på om løypa inneholder mye røtter, steiner eller grøfter som taler imot å satse på et veldig lavt lufttrykk i dekkene.

  • Åpne ventilen, og slipp ut litt luft av gangen. I hvert fall til du har rutinen og følelsen med dekktrykket i fingrene. Kjenn hele tiden etter ved å trykke hardt med tommelen midt på dekkets slitebane.

  • Steng ventilen igjen. Kjør en runde, og vurder om du er fornøyd både med dekkets feste og med styreegenskapene, ikke minst i skarpe svinger. Hvis du synes at styringen føles upresis i svingene, bør du pumpe litt mer luft i dekkene.

OBS! Hvis du slipper ut for mye luft, kan for eksempel røtter og steiner slå så hardt opp i dekket at slangen slås mot felgen og punkterer. For lavt lufttrykk i dekkene kan også gå utover styreegenskapene. I verste fall kan du også risikere at dekket vrenges av felgen i spesielt krevende svinger.

Derfor virker det

Et dekk som er pumpet hardt opp, har en relativt begrenset kontakt med underlaget. Når trykket reduseres, presser vekten av deg og sykkelen dekket slik at det blir flatere, dekker et større areal og dermed får vesentlig større kontaktflate. Det gjør også at flere av de grove knastene kan bite seg fast i underlaget.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: