Mann og kvinne på mountainbike
© iStock

Slik får du mest ut av mountainbike-turen

Det er viktig å ha kontroll på teknikken hvis man vil ha maks utbytte av mountainbike-treningen. Vi har samlet 10 gode råd som optimerer effekten av turen.

18. januar 2019 av Niels Christian Thalund

Terrengsykling er supereffektiv trening, hvor fart, action og adrenalinkick er en uunngåelig del av skogsturen på svingete stier og bratte oppover- og nedoverbakker. Bli med på et kjapt kurs for nybegynnere – og alle andre med behov for å finpusse på basisteknikken. 

10 råd til optimal trening på mountainbike:


1. Løst grep rundt styret 

Det kan være fristende å holde krampaktig godt fast i styret når det går unna, men det vil garantert gi deg vondt i nakke og skuldre. Et løsere grep rundt styret, men alltid med fingrene lukket sammen som en «O», vil derimot gi deg full kontroll og mer bevegelighet, uten risiko for at et plutselig slag i forhjulet skal få deg til å miste grepet. Sykle samtidig med bøyde armer og albuer som peker utover. Det virker også som god støt-

demping. Ha hele tiden en eller to fingre på bremsene. 

2. Sitt bakpå I nedoverbakker

Skyv baken langt bakover når du skal ned bratte bakker. Det gir deg mye bedre kontroll med sykkelen når tyngdepunktet flyttes lengre bak. Magen bør faktisk være rett over setet. På den måten letter du presset på forhjulet, du risikerer ikke å tippe framover og du kan bremse mye mer med forbremsen. Selv hvis forhjulet skulle blokkeres, kan du holde balansen, da tyngden henger over bakhjulet. 

3. Len deg fram i oppoverbakker

Skyv baken helt fram på, eller foran, setetuppen når du sykler bratt oppover. Len deg også gjerne fram og ned over styret. Det bør være så mye vekt foran på sykkelen at den ikke steiler, og så mye vekt på bakhjulet at det fortsatt har et bra grep i un­der­laget. Et bra triks i bratte oppoverbakker er å la vekta komme så langt fram at spissen på setet sitter rett ved baken. 

4. Miks ruten

Treningsmessig kan det være fint å finne en variert rute, som i perioder går på brede grusveier og i perioder på smale stier. Når du raser i vei på grusveien, kan du få høy fart og holde deg på tyngre gir, så du både jobber med styrken og utholdenheten. Når du kommer inn på de små, svingete stiene, utfordrer og utvikler du både teknikken og fysikken – og mange synes også det er morsommere og mer spennende med variasjonen på stiene enn å sitte og tråkke på flate skogsveier i lange perioder. 

5. Temposykling

Som på flate grusveier gjelder det å holde farten oppe, men på en smal, svingete sti er det et teknisk aspekt som øker vanskelighetsgraden – og det morsomme med terrengsykling – vesentlig. Stien bør riktignok ikke være vanskeligere enn at du virkelig kan tråkke på og holde et høyt tempo. Ideen er at du oppnår og merker en god flyt og konstant rytme i syklingen, så det føles som om du glir gjennom løypa, omtrent som et tog i et jernbanespor. 

  • Tips! Sykle bare på halvtunge gir som gir en kadens på 70–80 omdreininger per minutt, slik at du tråkker med kraft uten å «rugge» med overkroppen.

6. Tenk på pedalene

Når du står i pedalene og styrer sykkelen, skal pedalene være vannrett på linje. Det sikrer deg best flate å jobbe på samt minst risiko for at en pedal treffer en stein eller trestubbe i en skarp sving.

7. Se lengre fram 

Har du blikket bare rettet mot den nærmeste utfordringen, er du ikke forberedt på ruta lenger fremme. Generelt bør ikke forhjulet være i synsfeltet. Blikket bør ha fokus noen meter foran deg, så du kan velge den beste ruta. Gjør raske beslutninger, og søk den beste linja. Kanskje unngår du en rot eller et gjørmehull hvis du sykler til høyre i stedet for til venstre for treet? Det gjør alt i alt ruta lettere.

8. Slipp ut luft av dekket

Det er en klassisk nybegynnerfeil å pumpe dekkene for harde. Harde dekk gir mindre grep i den myke skogbunnen og får sykkelen til å hoppe som en ballong. Slipp ut luft av dekket til du lett kan trykke 3–4 millimeter inn. Det kan først gi en flat følelse, men du merker fort hvordan det gir et solid grep.

9. Treff røttene rett på 

For å unngå at forhjulet glir av røtter, steiner og andre hindringer i løypa, er det viktig at du sørger for å treffe dem vinkelrett med forhjulet. På den måten holder hjulet kursen og triller lett over. Er underlaget vått og glatt, er det enda viktigere å være bevisst på denne teknikken. 

10. Gass på ved gjørme

Sand, søle og gjørme takles best ved å akselerere, så du treffer det med mest mulig fart. Akkurat når du treffer hindringen, skyver du styret framover og flytter dermed i praksis vekten bakover på sykkelen. Det gjør det enklere å styre sykkelen og holde kursen. Skift samtidig til et gir som er så lett at du klarer å holde deg på det samme giret gjennom hele gjørmepartiet. 

Les også

Hva er målet ditt det kommende året?

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: