Mann på terrengsykkel
Full fart i svingen© Foto: iStock

Superøkt: Hold farten og flyten

Trening av svingteknikk er snarveien til mer fart og bedre teknikk i terrenget.

1. november 2021 av Martin Kreutzer

Superøkt: Optimal Svingteknikk

Intensitet: Lav-middels

Utbytte: Teknikk og styrke 

Varighet: 10 minutter

Passer for: Nybegynner og erfaren 

Fokus: Flyt og akselerasjov

Du trenger: En flat eller lette hellende sti, med en sving på cirka 90 grader

Små, kronglete stier kan være som lekeland for terrengsykkelentusiaster. Når løypa snor seg gjennom skogen, er det mulig å oppnå samme flyt som surfere og slalåmkjørere er så glade i. Det krever riktignok at teknikken er på plass, for uten riktig svingteknikk uteblir flyten og erstattes av slitsom hakking gjennom skogen med konstante oppbremsinger og akselerasjoner, som både går utover kreftene og humøret.


Selv den sterkeste motor må gi tapt hvis du ikke klarer å ta med farten elegant gjennom svingen. Det har mange landeveissyklister måttet innse når de har begitt seg ut i skogen og oppdaget at de kraftige lårene og den skyhøye kondisjonen riktignok leverer varene når man tråkker i vei på jevn grusvei, men ikke har mye å bidra med når man kommer inn på kronglete stier.


Heldigvis finnes det en løsning på utfordringen. Hvis du setter av litt tid og energi til å trene riktig svingteknikk, vil du etter bare få uker ha forbedret evnene dine vesentlig, og kan finpusse teknikken treningsøkt for treningsøkt. Det er gull verdt – ikke bare for farten, men absolutt også for humøret, for det er ikke noe mer berusende enn å suse gjennom skogen med god flyt på sykkelen.

Treningsøkta

Oppvarming 

 • Finn et uforstyrret stiparti med minst én, og gjerne tre-fire, halvskarpe svinger. Partiet kan gjerne være en runde eller en strekning som sykles i begge retninger. 

 • Sykle fram og tilbake 5–10 ganger for å få en grunnleggende følelse med underlaget 

 • Hold farten nede. Husk at du fortsatt bare varmer opp til hovedøkta. 

Hoveddel 

 • Start 100 meter fra svingen du vil øve på å sykle gjennom. Sykle med moderat fart fram mot den. 

 • 15–20 meter fra svingen: Innta grunnstillingen, lett stående, slik at baken er fri fra setet, med vannrette pedaler, lett bøyde armer og blikket rettet 10–15 meter fram i løypa.

 • Senk om nødvendig farten ved å trykke inn begge bremsene 10 meter før svingen.

 • Slipp begge bremsene senest 5 meter før, og sykle gjennom svingen uten å bremse.

 • Unngå å tråkke i pedalene mens du sykler gjennom svingen. Hold den innerste pedalen rett opp for å forhindre at den treffer bakken.

 • Rett blikket og sykkelen mot yttersiden av svingen. Målet er å sykle gjennom svingen fra yttersiden, tett inn gjennom midten og ut på yttersiden. Dermed øker du radiusen på kurven og reduserer behovet for å svinge på styret.
   
 • Se hele tiden framover i banen du ønsker å følge. I praksis betyr det at hodet ditt hele tiden er dreiet litt mer enn forhjulet på sykkelen. 

 • Tråkk sykkelen opp i fart så fort du er gjennom svingen (med mindre det kommer en ny sving rett etterpå)

Fra nybegynner til erfaren

Nybegynner
Ta 5 til 10 gjennomkjøringer i hver retning, der du øver deg på å ta med mer og mer fart gjennom svingen. Hvis du tør det, kan du øve deg på å bremse senere og senere.

Erfaren
Ta 10 til 15 gjennomkjøringer i hver retning. Øv deg på å ta med stadig mer fart gjennom svingen. De 5 siste gjennomkjøringene krydres med å tråkke sykkelen maks opp i fart når du har kommet gjennom svingen.

TIPS


 • Tyndgepunktet - hold kroppens tyngdepunkt sentralt over kranken, og drei kroppen lett inn i retningen på svingen.

 • Pedalene - den innerste pedalen bør være oppe, og den ytre nede. Legg ekstra trykk på den nederste foten for å få knottene til å få grep i underlaget.

 • Sykkelen - len sykkelen inn i svingen ved å strekke den innerste armen. Den ytterste bøyes samtidig til cirka 90 grader. Prøv å svinge minst mulig på styret, og la i stedet sykkelens helning styre sykkelen.

 • Pass på - sykle etter forholdene. Kan du ikke se rundt svingen, eller er det mange ujevnheter i løypa, bør du sykle gjennom forsiktig med fokus på å reagere raskt på uventede begivenheter.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: