© Andreas Mikkel

Terrengsykkel

TreningsinnholdI utgangspunktet bruker du terrengsykkelen i egne løyper for slik bruk. Men du kan selvfølgelig også bruke den på andre stier eller som treningsredskap på landeveien og til og fra skogen. TreningsutbytteDu får virkelig fart på pulsen når du sykler på stier i skogen. De kuperte utfordringene er ren intervalltrening. Samtidig oppnår du både utholdenhet, tekniske ferdigheter og en del styrketrening av mange muskler som ofte glemmes ellers. Begynnerfaktor

31. mars 2011

Treningsinnhold

I utgangspunktet bruker du terrengsykkelen i egne løyper for slik bruk. Men du kan selvfølgelig også bruke den på andre stier eller som treningsredskap på landeveien og til og fra skogen.

Treningsutbytte

Du får virkelig fart på pulsen når du sykler på stier i skogen. De kuperte utfordringene er ren intervalltrening. Samtidig oppnår du både utholdenhet, tekniske ferdigheter og en del styrketrening av mange muskler som ofte glemmes ellers.

Begynnerfaktor

Har du venner eller bekjente som kan vise deg forskjellige løyper og gi deg noen tekniske tips i begynnelsen, slipper du å måtte finne ut av alt på egen hånd. Slike soloprosjekter er enklere på racersykkelen.

Motivasjon

Du blir enten vettskremt eller forelsket på stedet. Forelsket i utfordringene, adrenalinkicket, naturen, skogen, elementer av lek og teknikk. Du sliter nok litt i starten, men det tar du sikkert med et smil.

Sosial faktor

Det er mer vanlig å se grupper av terrengsyklister i skogen enn syklister som trener alene. Det gir et godt sosialt element før, under og etter en god skogstur. Mens du sykler har du ikke tid til småprat. Men det tar man igjen i pausene.

Risikofaktorer

Terrengsykling betyr at både du og sykkelen blir skikkelig møkkete. Sykkelen skal ha vask og smøring, og de mange delene blir etter hvert slitt og må byttes. Det innebærer en del praktisk arbeid, og det bør du være klar over før du begynner.

Hvordan begynne?

Du trenger en ekte terrengsykkel som faktisk er laget for bruk i terrenget, og som tåler belastningene. Som med en racersykkel har du også behov for en del utstyr og trenger litt verktøy som kan være med på turen.

Hva koster det?

Økonomisk blir det omtrent som for racersykkelen. Du får utgifter til en fornuftig sykkel, som koster fra rundt 7000 kroner, og så må du ha utstyr. På sikt vil det også være en del løpende utgifter til nye slanger, deler, dekk og så videre.

Sesongavhengighet

I motsetning til racersykkelen, kan du godt bruke terrengsykkelen hele året. Du kan piske opp støv på stiene om sommeren på flukt fra mygg og knott, og du kan montere piggdekk når vinterkulden kommer.

Tiden det tar

For de fleste er det mer tidkrevende enn en tur på landeveien, i hvert fall hvis du må kjøre bil eller reise kollektivt til og fra skogen. Selve treningsturene er imidlertid ganske intense, og du er grundig sliten etter en time eller to.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: