© Colourbox

Trene med treningsverk?

Er det greit å trene styrke når jeg fortsatt har treningsverk, eller bør jeg vente til det har gått over?

Verkende muskler kan både være et helt harmløst signal og et varsko som sier at du bør legge om treningen. Det er viktig å huske at trening er en nedbrytende prosess, mens hvile er gjenoppbyggingsfasen der du høster gevinstene av treningen.

Selv om vi generelt anbefaler styrketrening tre ganger per uke med en hviledag mellom hver økt, kan kroppen fra tid til annen trenge mer tid på å komme seg. Da gjelder det å ikke følge treningsprogrammet slavisk, men i stedet lytte til kroppen.

Hvis musklene er så medtatt at det gjør vondt å ta på dem, eller hvis verkingen gjør at du ikke kan strekke for eksempel armen eller beinet helt ut, er det fornuftig å legge inn en dags ekstra pause. Begge deler er tegn på at kroppen ikke er helt ferdig med gjenoppbyggingen, og derfor vil en ny runde med "nedbryting" virke mot sin hensikt og faktisk gjøre deg svakere.

Derimot kan du godt trene hvis verkingen er moderat. Du kan likevel ikke regne med å løfte like mange kilo eller ta fullt så mange repetisjoner som du er vant til.

Varm gjerne opp med for eksempel 5–10 minutter i en romaskin, og ta deretter 5–10 oppvarmingsrepetisjoner av øvelsene – det vil si at du løfter med rundt halvparten så tunge vekter som du pleier.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: