Løp bedre! Har du musikk på øret når du løper, glemmer at du er sliten og løper lenger.© Gruizza / iStock

Musikk forbedrer prestasjonene

Har du riktig musikk i øret når du trener, presterer du mye bedre. Her ser du hvorfor – og hva du bør høre på.

Tar du et par hodetelefoner og god musikk med på løpeturene, er det stor sannsynlighet for at du løper både raskere og lenger enn du pleier.

Forskning fra Brunel University i London har vist at du kan forbedre presentasjonene med hele 15 prosent hvis du løper til musikk.

Her satte de 30 testpersoner til å trene på tredemølle mens de lyttet til alt fra ABBA og Madonna til Red Hot Chili Peppers.

Forsøkspersonene ble i gjennomsnitt 15 prosent. De rapporterte også at treningen føltes mindre anstrengende selv om de trente hardere enn normalt.

Trening i takt til musikk

Et annet forsøk, denne gangen på sykkel, viste at hvis du sykler i takt med musikken fremfor bare å lytte til tilfeldig musikk, reduserer du oksygenforbruket med syv prosent.

Takten i musikken er også avgjørende for tempoet. Hvis du bevisst velger musikk med høy bpm, (beats per minut) er sjansen for at du løper – og holder – et høyere tempo større enn hvis du ikke lytter til noe eller har helt tilfeldig musikk på øret.

Finn musikk på nettet

Det finner atskillige apper som måler musikkens BPM, søk på bpm i App-store eller Google Play. Appene finner bpm enten ved å lytte til musikken eller ved at du tapper på skjermen i takt med musikken.

Du kan finne ferdige spillelister som er gode til løping eller sykling på for eksempel Spotify.

Vil du sette sammen din egen spilleliste, besøk for eksempel gratistjenesten jog.fm, der kan du taste inn tempoet du ønsker, og finne musikk som passer til nettopp det.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: