Løp bedre! Har du musikk på øret når du løper, glemmer at du er sliten og løper lenger.© Gruizza / iStock

Musikk forbedrer prestasjonene

Har du riktig musikk i øret når du trener, presterer du mye bedre. Her ser du hvorfor – og hva du bør høre på.

Tar du et par hodetelefoner og god musikk med på løpeturene, er det stor sannsynlighet for at du løper både raskere og lenger enn du pleier.

Forskning fra Brunel University i London har vist at du kan forbedre presentasjonene med hele 15 prosent hvis du løper til musikk.

Her satte de 30 testpersoner til å trene på tredemølle mens de lyttet til alt fra ABBA og Madonna til Red Hot Chili Peppers.

Forsøkspersonene ble i gjennomsnitt 15 prosent. De rapporterte også at treningen føltes mindre anstrengende selv om de trente hardere enn normalt.

Trening i takt til musikk

Et annet forsøk, denne gangen på sykkel, viste at hvis du sykler i takt med musikken fremfor bare å lytte til tilfeldig musikk, reduserer du oksygenforbruket med syv prosent.

Takten i musikken er også avgjørende for tempoet. Hvis du bevisst velger musikk med høy bpm, (beats per minut) er sjansen for at du løper – og holder – et høyere tempo større enn hvis du ikke lytter til noe eller har helt tilfeldig musikk på øret.

Slik finner du den rette musikken

Rask musikk gir raske bein

BPM står for beats per minute og er et tall som angir antall taktslag per minutt. Et høyt tall betyr at musikken er rask og gir deg lyst til å løpe i et høyt tempo. Du bør likevel ikke være noen OL-løper for å ha nytte av musikk med til dels svært høyt BPM-tall. Hvis du løper hver kilometer på rundt fem minutter, tar du sannsynligvis omkring 170 skritt per minutt og skal lete etter musikk med 170 BPM. Utvalget av musikk med så høyt tempo er imidlertid begrenset. Løper du hver kilometer på rundt fire minutter, tar du sannsynligvis cirka 180 skritt i minuttet, og musikk med 180 BPM er enda sjeldnere. Løsningen er imidlertid enkel: Løp i halvtakt. Det vil si at du kun teller taktslagene med det ene beinet. Tar du 180 skritt i minuttet, velger du derfor musikk med 90 BPM.
Løp i takt med musikk eller ha den på i bakgrunnen. Hvis du sykler, tilsvarer bmp rpm – pedalomdreininger per minutt.
Tell skrittene Musikk og føtter må holde tritt hvis favorittmusikken skal være til noen hjelp. Derfor må du finne ut hvor mange ganger per minutt du setter foten i bakken. Hold normalt løpetempo, og tell antall skritt i ett minutt. Løper du én km på fem minutter, er løperytmen cirka 170 skritt per minutt. Da må du velge musikk med ca. 170 BPM – eller 85, hvis du vil løpe i halvtakt. 2–4 BPM til eller fra har ingen betydning.

Finn musikk på nettet

Det finner atskillige apper som måler musikkens BPM, søk på bpm i App-store eller Google Play. Appene finner bpm enten ved å lytte til musikken eller ved at du tapper på skjermen i takt med musikken.

Du kan finne ferdige spillelister som er gode til løping eller sykling på for eksempel Spotify.

Vil du sette sammen din egen spilleliste, besøk for eksempel gratistjenesten jog.fm, der kan du taste inn tempoet du ønsker, og finne musikk som passer til nettopp det.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: