Slik finner du den perfekte løpemusikken

Riktig løpemusikk kan bety mye for treningen, men det er ikke uten betydning hva du velger å høre på. Her ser du hvordan du finner den musikken som passer for deg.

28. november 2019 av Jesper U. Larsen

Forskning viser at musikk kan få deg til å prestere bedre på løpeturen. Det er imidlertid ikke uten betydning hva du lytter til hvis du vil høste de gode effektene. 

Først og fremst er det viktig å velge saner med en god rytme og rask beat. Derfor bør du interessere deg litt for musikkens BPM (beats per minute) - på norsk antall taktslag. 

Tell skrittene dine

Hvis musikken bare skal brukes som soundtrack til hele løpeturen, så er sanger med 120-134 BPM egnet til løping i moderat tempo, mens 135-150 BPM passer til intensiv løping. Skal løpestegene synkroniseres med musikken for å holde en bestemt fart, ligger det optimale antall slag i takta innenfor 150-180 BPM. 

Du kan gå grundig til verks og telle skrittene dine, for å finne ut hvor mange ganger du setter foten i bakken per minutt under for eksempel rolig løping, tempoløp og intervaller. Deretter finner du sanger med det samme antall BPM. 

Det finnes mange apper og nettsider som hjelper deg med å sette sammen en spilleliste på bakgrunn av BPM, for eksempel jog.fm. En annen løsning er Spotify Running, som automatisk måler løpetempoet ditt, og spiller musikk med et passende antall slag i minuttet. 


Velg med hjertet

BPM er imidlertid ikke alt. Gode løpesanger kan også ha andre kvaliteter - som god energi eller et budskap som gir deg ekstra vilje og fart på løpeskoene - selv om BPM-en ikke er perfekt for løpetempoet. 

Derfor bør du alltid velge musikk du liker og som du forbinder med positive opplevelser. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: