mandeben, halvtotal, solskinsvejr
© Colourbox

Treningsordbok for begynnere

Kanskje har du aldri hørt uttrykket før, eller kanskje du har hørt det så mange ganger at du synes det er pinlig å spørre hva det betyr. Vi har håndplukket et antall mer eller mindre eksotiske ord, begreper og uttrykk. Her forklarer vi hva de betyr.

17. mai 2010

Hva er kondisjonstall?

Svar: Kondisjonstallet er et uttrykk for kroppens maksimale oksygenopptak, og settes i forhold til kroppsvekten. Kondisjonstallet beregnes ved at man dividerer det maksimale oksygenopptaket med kroppsvekten. For å oppnå et høyt kondisjonstall, gjelder det altså å øke oksygenopptaket og holde kroppsvekten nede.

Hva er pulstrening?

Svar: Ved pulstrening bruker man hjerteslagene – altså pulsen – til å måle hvor hardt man trener. Pulsen øker i takt med intensiteten under en treningsøkt. Derfor gir pulstrening en god indikasjon på hvor hardt du trener. Dermed kan du tilpasse treningen meget nøyaktig. Pulsen måles gjerne med et pulsur.

Hva betyr pronasjon?

Svar: Pronasjon er et faguttrykk som forklarer hvordan du lander på foten når du løper. Mer presist; hvordan foten utfører møtet med underlaget når du løper. Ideelt sett skal du lande på hælens utside, rulle over mellomfoten og ut over stortåen og langtåen for å ha en nøytral løpestil. I virkelighetens verden vrikker de fleste løpere føttene litt for tidlig eller for langt inn over mellomfoten, og det kalles overpronasjon. Andre holder seg stort sett på utsiden av foten, og det kalles supinasjon. Forskjellen i pronasjon har betydning for hvor effektivt foten fungerer som støtdemper – og dermed for hvilke løpesko nettopp du bør velge for å unngå belastningsskader.

Hva er overtrening?

Svar: Tommelfingerregelen sier at du ikke bør øke treningsintensiteten med mer enn ti prosent per uke. Gjør du det, risikerer du at kroppen viser tegn på overtrening. Det betyr at den brytes ned og blir svakere; ikke sterkere. Grunnen er at musklene ikke får tid til å restituere. Det er nemlig i restitusjonsfasen, og ikke under selve treningen, at du blir sterkere.

Restitu-hvafornoe?

Svar: For å si det enkelt, betyr restitusjon at du skal hvile og la kroppen komme til hektene igjen, før du gir deg i kast med neste treningsøkt. Når du har presset hver muskelfiber til det ytterste under styrketrening eller på løpeturen, så har nemlig kroppen behov for å komme til hektene og reparere de ørsmå muskelskadene som har oppstått under treningen. Det er denne prosessen som kalles restitusjon. Det varierer hvor lang tid dette tar, men jo bedre form du er i, desto kortere tid trenger kroppen på å hente seg inn og være klar for mer trening.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: