© Colourbox

9 av 10 ironmen blir skadet

Triathlon har blitt populært, men en norsk studie viser at skaderisikoen er høy når ambisiøse mosjonister prøver seg på ironman-distansen.

25. november 2013

Trisporten har opplevd et voldsomt oppsving de siste årene. Særlig store ironman- og halv ironman-stevner trekker mange nye utøvere.

Vi har ofte hyllet trisportens allsidighet, men selv om den fysiske belastningen fordeles over tre ulike grener, risikerer triatleter også å pådra seg skader.

Forskere ved School of Sport Sciences i Oslo har sett på forekomsten av skader blant triatleter som trente seg opp til

ironman

. Resultatet viser at 87 prosent av triatletene ble skadet i løpet av de siste seks månedene før konkurransen. 56 prosent ble så skadet at det fikk vesentlig betydning for treningen.

I tillegg til belastningsskader ble 41 av 174 – eller nesten en firedel av rytterne – skadet i sykkelvelt.

Ifølge Christian Neergaard, fysioterapeut med master i idrett og velferd, skyldes den høy skadefrekvensen den massive totale treningsbelastningen.

– Det sliter voldsomt på kroppen, og overtrening med påfølgende skader er en stor risiko for ferske triatleter, sier Christian Neergaard.

Her blir triatleter skadet:

87 prosent av triatletene blir skadet. Disse delene av kroppen er særlig utsatt.

24 %: Akutte skader etter sykkelvelt. Uerfarne sykkelryttere som ligger i en smal tribøyle i 40 km/t, er en dårlig kombinasjon. Mange triatleter som mangler erfaring fra sykkelsporten, må gjerne en tur i asfalten.

23 %: Korsrygg og nedre del av ryggen. Nesten en firedel får skader i rygg og korsrygg. Det skyldes ifølge fysioterapeut Christian Neergaard alle timene på sykkelen etterfulgt av løping. Ryggen er spesielt utsatt når den er sliten etter syklingen.

25 %: Knær. Knærne blir styrket av syklingen. Men de mange timene som nye triatleter tross alt bruker på løpingen, gir også kneskader – på samme måte som at en feil innstilt sykkel også belaster kneet kraftig.

23 %: Legger. Skinnebeinsbetennelse og betente akillessener er vanlige triskader. Det skyldes ifølge Christian Neergaard at triatletene har en kondisjon som gjør at de kan presse seg hardere enn spesielt leggene tåler.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: