© Andreas Mikkel

Du trenger ikke mye utstyr for å trene triatlon

Sykkel, hjelm og løpesko. Det er i grove trekk alt som skal til for å kunne delta i triatlon.

26. august 2010 av Martin Kreutzer

Det finnes mengder av utstyr som gjør sporten morsommere, og en del av det har du sikkert liggende allerede. Dermed kan det være overraskende billig å komme i gang med den utstyrssporten som triatlon faktisk er. Etter hvert som ambisjonene vokser, og svømmingen flyttes fra hall til åpen sjø, øker allikevel behovet for tilpasset utstyr.

  • Svømmebriller Det er avgjørende å kunne se – både under trening og konkurranse. På sommerdager med kraftig sol er det dessuten godt å ha et ekstra sett briller med mørke glass.

  • Badehette Du klarer deg uten hvis du trener i svømmehall, men svømmer du i åpen sjø, er en fargesprakende badehette viktig for sikkerheten.

  • Tri-shorts Den korte tightsen tørker raskt og har en pute som gir komfort når du sykler, uten å være i veien når du løper eller svømmer. Til lengre svømmeetapper i åpen sjø trenger du en våtdrakt som er utviklet for å svømme med. Bortsett fra å holde på kroppsvarmen gir drakten ekstra oppdrift, slik at du ligger bedre i vannet.

  • Sykkelhjelm En godkjent sykkelhjelm er obligatorisk. På en varm sommerdag er du glad for en hjelm med mange ventilasjonsåpninger.

  • Sykkel De fleste begynner med å bruke en vanlig racersykkel. Senere kan du vurdere å investere i et tri-styre som du kan legge armene ned på slik at du blir ekstra aerodynamisk. Blir du virkelig hekta på tri, kan du investere i en spesiell enkeltstartsykkel.

  • Drikkeflaske En minitri varer i 1–1,5 time, så fest en vannflaske på sykkelen. Det er det greieste stedet å få i seg væske på, uten at du taper tid.

  • Reparasjonsutstyr Ta med en ekstra slange til sykkeletappen – i tilfelle du punkterer. Husk også dekkjern, verktøy og sykkelpumpe.

  • Sykkelsko Under din første minitri kan du godt sykle i løpeskoene. Du får imidlertid en mer effektiv kraftoverføring til pedalene hvis du kjører med sykkelsko og klikkpedaler. Det finnes sågar egne triatlonsykkelsko som er raskere å ta på seg, og som kan brukes uten sokker.

  • Løpesko Du kan godt bruke vanlige mengdetreningssko. Senere kan du vurdere å kjøpe et par spesielle triatlonsko med lynsnøring, som kan brukes uten sokker.

  • Funksjonell T-skjorte Velg en svettetransporterende og hurtigttørkende T-skjorte for sykling og løping. Blåser det kaldt, bør du også ta med en vest eller vindjakke.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: