Deltaker på vei opp av vannet under Ironman-stevne
Ironman, svømming

Ironman løber op af vandet

Ironman: ALT du må vite om kongedistansen

Å gjennomføre er en Ironman er en drøm for mange - vi har samlet alt du bør vite om den populære triatlon-distansen.

15. juli 2019 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Ironman

Hvis man vil gjennomføre en Ironman, så er det nødvendig å ha god kontroll på detaljene rundt distansen. Derfor har vi samlet den viktigste informasjonen, og gir svar på de vanligste spørsmålene rundt en Ironman. 


Hva er en Ironman?

En Ironman er en kjent distanse innenfor den populære distansen innenfor den populære sportsgrenen triatlon. Triatlon består av svømming, sykling og løping - i den rekkefølgen. En Ironman-distanse består dermed av 3800 meters svømming, der feltet spres ut, deretter er det 180 km sykling, og en Ironman avsluttes med en maraton på 42,195 km.  

Selve navnet Ironman er skapt World Triathlon Cooporation, og det er dermed bare stevner som planlegges av dem som kan kalles for Ironman. 


Hvor lang tid tar det å gjennomføre en Ironman?

De tre distansene har hver sine deltidsgrenser, som gjør at svømmingen på 3800 meter må være overstått på 2 timer og 20 minutter, mens syklingen på 180 km må være avsluttet etter 10 timer og 30 minutter. 

Det er dessuten en samlet grense som gjør at man må gjennomføre Ironman og være i mål på maksimum 17 timer. 

Den nåværende Ironman-rekorden ble satt i 2016 av tyske Jan Fordeno, med tiden 7 timer, 35 minutter og 39 sekunder. 


Hva er en halv Ironman?

En halv Ironman er som tilnavnet antyder, det samme løpet, men distansene er halvert. Det offisielle navnet for en halv Ironman, er Ironman 70.3. Halveringen av distansen gjør at man skal svømme 1,9 km, sykle 90 km og til slutt løpe en halvmaraton på 21,1 km.  


Hva krever en Ironman?

Å gjennomføre en Ironman krever selvsagt en utrolig sterk form, og for at oppnå det må man jobbe mange timer i de mange treningsøktene. Dette kan være vanskelig i en stresset hverdag, der familie og jobb også må tas vare på. Å kunne strukturere hverdagen sin ned til minste detalj, er derfor en stor fordel når man trener seg opp til en Ironman.

Mellom 10 og 12 treningsøkter i uka, er en god grunnregel hvis man vil gjennomføre en Ironman, men det betyr også at flere dager må inneholde mer enn en treningsøkt. Dette kan i hverdagen løses for eksempel ved å transportere seg selv til jobb med løping, sykle en omvei til jobben eller få til svømmingen før jobben. 

Svømmingen er dessuten den delen av Ironman de fleste frykter. Dette er ofte tilfellet fordi svømming er den delen av triatlon som de fleste er minst kjent med. Svømmingen i det kalde sjøvannet vil som regel foregå i kråling. I forhold til svømming handler det om å bli trygg på å være i vannet og skape seg de nødvendige rutinene som de 3800 meterne krever. 


Hvordan trener jeg til en Ironman?

Ironman-trening består naturligvis for det meste av svømming, sykling og løping. 

På 22 uker mener vi at man kan komme i form til en triatlon, hvis man legger inn cirka 6-8 treningsøkter i uka. Hvis man går direkte for en Ironman, skal man som tidligere nevnt, opp på nesten det dobbelte antall treningsøkter i uka. 

Her finner du vårt triatlon treningsprogram, som kan hjelpe deg som ønsker å trene deg opp til en Ironman. 

Når man trener seg opp til en Ironman, er det viktig å huske på hvor mye restitusjon betyr for formen. Det krever erfaring å kunne skille mellom når kroppen bare er øm, og når man bør hoppe over en treningsøkt. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på dette, hvis man vil unngå langtidsskader som kan ødelegge ens muligheter for å gjennomføre en Ironman. 


Ironman-utstyr

Å gjennomføre en Ironman, krever selvsagt også masse utstyr. HVor mye man ønsker å bruke på utstyret, er veldig individuelt, og spesielt på sykkeldelen er det stor prisforskjell alt etter smak og ønsker til prisnivået. Nedenfor har vi samlet det viktigste utstyret til en Ironman. 

 • Triatlondrakt eller et todelt sett. Tri-tøyet skal være tettsittende og lagd i svettetransporterende materialer som tørker raskt. Buksene eller tri-drakten har dessuten et sitteinnlegg, som gjør syklingen mer behagelig under en Ironman. 
 • Tettsittende våtdrakt som gir nok bevegelsesfrihet. 
 • Badehette, som ofte utleveres av arrangøren. 
 • Svømmebriller som er tettsittende og tetter godt rundt. 
 • Tri-sykkelsko eller vanlige sykkelsko. 
 • Godkjent sykkelhjelm.
 • Solbriller, som sitter godt - slik at man kan bruke dem til både sykling og løping under Ironman.  
 • Eventuelt kurv.
 • GPS-klokke så du kan ha kontroll på farta under Ironman-stevnet.  
 • Sykkel - disse fås i mange prisnivåer, så undersøk hva som er det viktigste for deg og hva behovet ditt er. 
 • Sadeltaske med reservedeler til sykkelen.
 • Gels eller energibarer, samt vannflasker plassert på sykkelen. 
 • Løpestrømper eller kompresjonsstrømper.
 • Løpesko, eventuelt slike som du kan sette inn tri-snørebånd som gjør skobyttet raskt. 


Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: