Michelle Vesterby løper

En vanlig treningsuke for Michelle Vesterby består av cirka 30 timers trening fordelt på to-tre daglige treningsøkter. I tillegg kommer ulike behandlinger i form av massasje, vakuumbehandling og akupunktur. 

© Jesper Grønnemark

Triatlet Michelle Vesterbys vei til toppen

Nr. 8, 4 og 6. Den danske profesjonelle triatleten Michelle Vesterby har endt i topp10 tre ganger i VM i Ironman på Hawaii. I oktober gjør hun et nytt forsøk på å hoppe opp på pallen.

22. august 2017 av Hans Westhausen Gottlieb

“Topp-10 i en av verdens hardeste konkurranser er uansett bra." 

Michelle Vesterby sto frustrert under et gult telt i veikanten og ventet. Hun hadde fått en fem minutters tidsstraff for første gang i karrieren, under sykkeldelen av VM i Ironman på Hawaii i 2016. Og hun følte seg urettferdig behandlet. Etter en forbikjøring hadde hun trukket inn for tidlig, slik at avstanden til konkurrenten som lå bak ifølge dommeren, var under de tillatte 12 metrene. En forseelse som Michelle Vesterby på ingen måte fikk nytte av, noe som gjorde følelsen av urettferdighet enda større. 

Mens sekundene tikket av gårde i teltet, kunne hun se at konkurrentene føyk forbi - en etter en. Drømmen om en pallplass i VM på ironmandistansen smuldret vekk i veikanten for den danske triatleten som hadde satset alt på å prestere best mulig. 

–  Både foreldrene mine og mannen min var 100 prosent sikre på at jeg ikke kom ut av det straffeteltet før jeg hadde revet det i fillebiter og kastet sykkelen i grøfta, sier Michelle, som etter hvert har fått hendelsen på avstand. 

Ikke desto mindre satte hun sig roligt tilbage på cyklen efter udstået straf, fuldførte løbet og dansede endda over målstregen nogle timer senere på en 6.-plads. Inde i teltet skete der nemlig noget, som vendte hele brættet 180 grader for Michelle Vesterby.


En av de frivillige inne i teltet våget seg fram til Michelle og fortalte at han var fan, og lurte på om de kunne ta et bilde.  

– Jeg kunne jo ikke stå der og se sur ut på et bilde, så jeg måtte smile. JEg vet ikke hva som hadde skjedd hvis han ikke hadde kommet, men jeg fikk snudd fokuset mitt og sagt til meg selv: " Topp-10 i en av verdens hardeste konkurranser er uansett bra." Og så var det bare å komme seg opp på sykkelen igjen, og sette i gang. 

#keep­smiling

Smilet og den evige optimismen er nesten blitt et varmerke for Michelle som avslutter de fleste av sine innlegg på sosiale medier med hastaggen #keepsmiling. Det er blitt hennes greie, men optimismen stikker definitivt dypere enn innlegg på sosiale medier, for i en idrett der selv de beste proffene kjemper minst like mye mot seg selv som mot konkurrentene, er den mentale innstillingen ofte forskjellen på suksess og fiasko.

– Jeg mener at en Ironman er 80 prosent mentalt og 20 prosent fysisk. Alle kan trene mye, men det gjelder å være klar på konkurransedagen. Jeg er langt i fra det største talentet rent fysiologisk, og treneren min, Luc Van Lierde (dobbelt Ironman Hawaii-vinner) rister ofte på hodet når vi gjør tester, for jeg imponerer ikke akkurat med testresultatene mine. Jeg tror det mentale har veldig mye å si for at jeg har oppnådd det jeg har gjort, sier Michelle Vesterby. 

En av de viktigste stikkordene for Michelles tankegang er å fokusere på prosessene framfor resultatene - og droppe unnskyldningene. 

– Det er alltid enklere å fokusere på det negative. Jeg har alltid vondt et eller annet sted onsdagen før et rave, men jeg har blitt bevisst på at hvis jeg først begynner å tenke negative tanker rundt det, så vil det føles 10 000 ganger verre under selve racet. Det er noe med å si det høyt, kanskje også overfor andre. Selvsagt er det drittdager da alt går galt, men jeg jobber med at det ikke skal være noen unnskyldninger.

Copenhagen KMD Ironman

Det er ingen tvil om at det er Michelle Vesterbys pågangsmot og optimisme som gjorde at hun vant Copenhagen KMD Ironman overlegent 20.august 2017. Hun gjennomførte konkurransen på ni timer og 19 minutter, åtte minutter før engelske Corinne Abraham. 

Er du nysgerrig på å lese mer om Michelle Vesterby og hennes vei til toppen, så finner du hele portrettet av henne i augustmagasinet. 

Vil du vite mer om trening, skader, helse, motivasjon og mye mer, så tegn et abonnement på Aktiv Trening HER. I magasinet får du ny kunnskap om trening og inspirasjon til å leve et sunnere og mer aktivt liv. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: