© Brake through media

Triatlon-stjerne: Slik får jeg energi under et løp

Patrik Nilsson er bare 25 år, men har allerede en mengde imponerende resultater på CV-en. Han har blant annet vunnet atskillige Ironman-konkurranser verden over. Vi har tatt en prat med ham om hvordan han spiser før og under en viktig konkurranse.

15. juni 2017

I 2010 prøvde Patrik Nilsson første gang triatlon. Med en fortid som konkurransesvømmer og løper på distansene 800 m - 5000 m likte han den utfordrende, tredelte konkurranseformen. Fire små år etter hans første introduksjon til triatlon tok han hjem sin første triumf i en internasjonal Ironman-konkurranse. 

Siden den gangen har det gått veldig bra, og Patrik Nilsson har ingen planer om å gire ned. Vi har tatt en prat med ham om hvordan han fyller opp med energi før, under og etter en viktig konkurranse. 


Les også: Vet du hva en triatlon krever? Vi har samlet alt du bør vite.

Hvor mye betyr enegiinntaket før et løp?

"Energi er ensbetydende med å prestere. Så for meg betyr energiinntaket alt. Får jeg ikke den energien jeg trenger, så klarer jeg heller ikke å prestere på topp. Akkurat som en bil som går tom for benisn, så vil kroppen også gå tom for energi hvis den ikke får tilført nok før løpet. Jeg har flere ganger deltatt i løp der jeg ikke har inntatt den mengden energi som jeg ble anbefalt av treneren min fra Uperform.dk. Det har ofte resultert i at jeg har måttet gi opp underveis eller at jeg har kommet i mål på en mye dårligere tid enn planlagt."

© James Mitchell

Hva spiser du dagen før et løp?

"Dagen før en halv Ironman prøver jeg å spise helt normalt. Ingen store endringer i kostholdet, men jeg prøver å spise litt mindre kjøtt, samt mer kylling og fisk. Dessuten spiser jeg gjerne litt is og litt mer pasta og ris enn jeg pleier, for å få i meg litt mer karbohydrater.

Dagen før en Ironman er det heller ikke de helt store endringene, ettersom kroppen min er vatn til gamet og vet hva den får. Men igjen prøver jeg å spise litt mindre kjøtt og mer kylling og fisk - samt å få i meg litt is. 

Det kan også være lurt å få i seg en proteinbar eller -shake etter dagens korte treningstur. Det gjør jeg for å fremskynde restitusjonen."

© James Mitchell

Hvorfor er energiinntaket under en konkurranse så viktig?

"Som tidligere nevnt, så forestiller jeg meg kroppen som en bil som kan risikere å gå tom for bensin. Derfor er det viktig å tilføre energi hele tiden, slik at energinivået forblir stabilt og kroppen har muligheten til å bruke den energien som er til stedet. Det er også viktig for restitusjonen fordi kroppen da skal fylle opp energilagrene før den kan starte på restitusjonen."

© Brake through media

Hvordan ser energiinntaket ditt ut under en vanlig konkurranse?

5-10 min før start: En Etixx gel + koffein

Under svømmingen: Ingenting

Under syklingen: Hvert 20. minutt spiser jeg en Etixx gel. Mellom dette drikker jeg vann og sportsdrikke (totalt cirka 4-5 liter væske) Mot slutten av syklingen inntar jeg en gel samt koffein..

Under konkurransen: Akkurat som under syklingen, så prøver jeg å få ned en gel hvert 20.minutt. Det er bare en form for gel som blir servert under konkurransen. I tillegg drikker jeg cola, sportsdrikke og vann.

Etter konkurransen: Etter konkurransen prøver jeg raskest mulig å få i meg en Etixx proteinbar og en Etixx recoveryshake, samt litt BCAA og væskeerstatning for å framskynde restitusjonen. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: