2 mænd løber i naturen på sti, Sensommer/Efterår, Blå, Grøn, Græs, Jog

Varm opp

Her viser vi hvordan du varmer opp best mulig til forskjellige former for idrett og trening.

28. september 2011

Det var ikke for å plage deg at læreren tvang deg til å varme opp i gymtimene, i hvert fall ikke bare. Oppvarming er svært viktig for å kunne prestere optimalt og unngå skader.

Når musklene er i hvile, befinner både muskel- og bindevevet rundt musklene seg i en noe forkortet tilstand. Når du varmer opp langsomt og fornuftig, vil muskler og sener bli gradvis mer smidige. Etter en grundig oppvarming kan musklene faktisk være opptil ti prosent lengre enn når du hviler. Den økte smidigheten og generelle oppvarmingen reduserer faren for at du forstrekker og skader muskler og sener under treningen.

I tillegg øker oppvarmingen også blodsirkulasjonen, slik at kroppstemperaturen, og særlig temperaturen i de aktive musklene, stiger. Temperaturøkningen vil få alle de kjemiske prosessene i musklene til å gå raskere – og det gjelder også for aktiviteten i nervebanene.

Dette gir raskere reaksjonsevne og bedre koordinasjon. Det setter deg ikke bare i stand til å yte mer, men er også viktig for å unngå vridningsskader og overbelastning av sener og muskler.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: