Gruppebilde av personer i løpeklær

Hver gang en person løp ti minutter lenger enn normalt, fikk det vennene til å løpe cirka tre minutter lenger enn vanlig – også i dårlig vær. 

© iStock

Vi smitter hverandre med trening

Løper du en lang tur i dag, vil treningskameratene dine i sosiale nettverk trolig gjøre det samme. Vi smitter hverandre med mosjon, viser forskning.

1. august 2017 av Hans W. Gottlieb, Niels C. Thalund, Lasse Lyhne & Jesper U. Larsen

Treningsresultatene til vennene dine påvirker treningen din 

Blir lengden eller farten på din neste løpetur påvirket av hvor langt og raskt treningskompisene dine i sosiale nett-verk som Strava, Endomondo eller Facebook har løpt? Ifølge ny amerikansk forskning er svaret ja.

I en periode på fem år samlet forskerne inn informasjon fra totalt 1,1 millioner løpere fra hele verden. I perioden tilbakela løperne over 350 millioner km. Deretter analyserte forskerne all dataen ut ifra hvordan løperne var forbundet på kryss og tvers i det virtuelle nettverket (som ikke blir avslørt i studien).

Analysen viste at venner hadde en klar tendens til å påvirke hverandre treningsmessig. Hadde vennene løpt ekstra langt, var man også selv tilbøyelig til å løpe lenger enn vanlig, og hadde de løpt fort, gjorde man det selv også.

Helt konkret kunne forskerne se at hvis en person løp ti minutter lenger enn vanlig, fikk det vennene til å øke sin neste løpetur med i gjennomsnitt tre minutter.

Ved å inkludere værdata kunne forskerne også konstatere at venner i sosiale nettverk hjalp hverandre til å trene selv om været var dårlig. Hadde en kamerat løpt en solskinnstur i California, var man selv også tilbøyelig til å trene, selv om man befant seg i et regnfullt Bergen. 

Slik smitter treningsvanene

  1. Rent praktisk viser studien at hvis du er løper og gjerne vil bli bedre, bør du vurdere å bli venn i sosiale nettverk med løpere som er litt tregere enn deg selv. Effekten var mest fremtredende i de tilfellene der den ene løperen tidligere hadde vært svakere, men nå viste tegn på å nå opp på vennens nivå. Frykten for å bli «tatt igjen» fikk den beste løperen til å trappe opp treningen.
  2. Effekten var lettest å få øye på hos menn som hadde venner, både mannlige og kvinnelige, som hadde økt farten eller distansen. Kvinnene derimot, var totalt upåvirket av informasjonen fra sine mannlige venner. Kvinnene økte stort sett bare farten eller distansen hvis deres kvinnelige venner hadde gjort det samme.

Kilde: Nature Communications

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: