© Istock

5 solide actionkameraer

Har du det ikke dokumentert, har det ikke skjedd! Og her er et actionkamera best! Her er fem solide modeller.

7. desember 2015 av Peter Hyldahl.

Actionkameraet tar over der smarttelefonen stopper. Med det kan du filme overalt. I motsetning til smarttelefonen er actionkameraet bygget robust og kan monteres nærmest hvor du vil og brukes til all slags sport.

De små, kompakte kameraene er blitt utrolig populære, og ifølge bransjen selv er det det teknologiproduktet som har størst salgsvekst for tiden. De har også mye å by på. Først og fremst kan de filme og fotografere med svært høy kvalitet. De har ofte WiFi og bluetooth, slik at du kan overføre bedriftene dine til telefonen og legge dem ut på sosiale medier med det samme. I tillegg har flere av modellene innebygget GPS, slik at du kan se hvor du har beveget deg og med hvilken fart, og noen kan til og med måle pulsen!

Et actionkamera kan også brukes på ferie med familien, og i dag er alle så enkle å betjene at hvem som helst kan lære seg å filme og redigere filmen i ettertid. Men de er fortsatt ganske dyre, så sørg for at du velger riktig type for ditt bruk.

Les også: Alt om GoPro-kameraer: Hvilket GoPro-kamera skal jeg velge?

GARMIN Virb XE

Pris: 3799 kr. Betjening: App, Garmin. Kvalitet: Full HD. Best til: Alle typer sport. Spesielle funksjoner: Kan kobles til Garmins sykkelcomputere og -klokker. Antall stjerner: 4,5.

Trykk på din gamle Garmin-pulsklokke eller din Garmin-sykkelcomputer, og du kan starte et opptak eller ta et bilde. Når du kommer hjem, kan du se hvor du har beveget deg via en innebygget GPS. Du kan til og med se hvor raskt du for eksempel har syklet og hvor høy pulsen var da du nådde 14-prosentstigningen.

Garmins styrke er interaksjonen mellom kamera, pulsklokke og sykkelcomputere, men også at det automatisk kan starte å filme når du når en bestemt hastighet, så du for eksempel ikke filmer i skiheisen, men bare når du setter utfor. Appen til smarttelefonen fungerer også godt.

Opptakskvaliteten er av de bedre, og betjeningen enkel. Du kan få stort sett alle fester du trenger. Det eneste ankepunktet er at kameraet er litt stort og tungt hvis det skal sitte på hjelmen hele dagen.

SONY FDR-X1000VR

Pris: 4995 kr. Betjening: App eller remote. Kvalitet: 4K. Best til: Semivideo og undervannsopptak. Spesielle funksjoner: 4K-filmkvalitet. Fjernbetjening med LCD-fargeskjerm (ekstra tilbehør). Antall stjerner: 4.

Med mulighet for å filme i den ekstreme 4K-standarden er det ikke oppløsningen du savner i bildene hos Sony. Går du ned i kvalitet, får du mulighet til å filme i ultra-slow motion, og alt er i fremragende kvalitet. Men den største styrken er faktisk et ekstra tilbehør vi synes er fantastisk.

For cirka 1000 kr kan du kjøpe en LCD-skjerm med fjernbetjening som kan festes på armen. Den gjør det samme som Sonys app til smarttelefoner, men nå kan du fjernstyre og se hva du filmer, uansett om du er på sykkelveien eller i alpinbakken!

Det er en genial funksjon som er unik, men som gjør den samlede prisen høy. Går du for investeringen, kan du glede deg over et svært allsidig kamera, som kan brukes til alle sportsgrener og filme med meget høy bildekvalitet.

GoPro HERO4 Session

Pris: 3949 kr. Betjening: App, manuell. Kvalitet: Full HD. Best til: Når det er behov for et ekstremt lite kamera. Spesielle funksjoner: Den svært lille størrelsen gjør at det kan brukes der andre kameraer blir for store. Antall stjerner: 4.

Håndholdt kamera får en helt ny mening med dimensjoner på 35 mm på hver side. Det nyeste GoPro-kameraet er imponerende lite, og har bare et ultralite display og to knapper til å styre alt. Og vekten: Bare 74 gram!

Trykk på startknappen og du filmer. Trykk igjen, og du stopper. Den kan også ta bilder – til og med med selvutløser. Det er enkelt å bruke via det lille displayet, men du bør huske funksjonene for å gjøre det fort. Alt kan heldigvis også styres via en app.

Dimensjonene gjør GoPro til et opplagt valg for landeveissyklister som tenker på vekten eller løpere som enkelt vil kunne ta det frem. Det kan også fint sitte på en skihjelm en hel dag.

Tross størrelsen er bildekvaliteten på topp, og opptakene i sakte film med opp til 100 bilder pr. sekund er spektakulære! Men prisen er forholdsvis høy.

TomTom Bandit

Pris: 3995 kr. Betjening: App. Kvalitet: 4K. Best til: Kjappe klipp. Spesielle funksjoner: GPS, måling av akselerasjon og puls. Stort display. Antall stjerner: 3,5.

TomTom ligner en miniubåt, og oppbygningen er ganske unik. Bakerst kan du vri på en knapp, så innmaten kommer ut, og på toppen er det en USB-kontakt, så du kan sette hele enheten i computeren og overføre film eller lade batteriet. Smart!

TomTom har også innebygget GPS, og GPS-dataene kan vises på opptakene. På toppen er det en bra LCD-skjerm og en 4-punktsknapp som gjør betjeningen svært enkel. Den innebygde GPS-en kan måle hastighet, akselerasjon og til og med pulsen, hvis du har en pulssensor fra TomTom. Last ned appen til telefonen, og du får en meget enkel redigering og fjernkontroll.

Kameraet har enkle løsninger og avanserte muligheter. Men det er fysisk stort og veier mye. Det er kompatibelt med GoPro-holdere, og du kan derfor få nærmest alt i ekstrautstyr.

Panasonic HXA1ME

Pris: 1990 kr. Betjening: App eller manuelt. Kvalitet: Full HD. Best til: Film i øyehøyde. Spesielle funksjoner: Kan festes i øret, og filme under vanskelige lysforhold. Antall stjerner: 3,5.

”Point of view” heter det når man filmer det en person ser. Det klarer Panasonic bra, da det kan henge ved øret i en medfølgende holder. Samtidig er kameraet robust, så du kan gjerne feste det på en hjelm eller rundt hodet på en løpetur.

Kameraets avlange form og svært lave vekt (45 gram) gjør det lett å ha med overalt, men siden det ikke er noen skjerm, må du huske hvor du skal trykke.

Når du har filmet, kan du via WiFi overføre direkte til datamaskinen eller telefonen, og dermed enkelt legge ut filmen din på sosiale medier etter et ritt eller å ha sust ned den svarte løypa!

Dette er ikke et perfekt actionkamera, men det er lite og lett, og leverer høy bildekvalitet. Og så koster det halvparten av de andre her!

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: