Mann ser på klokka si under trening
© iStock

Anmeldelse: 3 x utstyr til utendørstrening

Vi har testet og anmeldt terrengsko til gjørme, en utendørs GPS-klokke og en hightech-løpetrøye. Her er dommen vår over produktene.

16. februar 2017 av Lasse Lyhne
TomTom Adventurer

1. Liten klokke til små og store eventyr

Tomtoms lille, kompakte friluftsklokke byr på et hav av funksjoner. Men skjermen, brukerflaten og appen kunne vært bedre.

TomTom Adenturer:

 • Pris: 2995 kr.
 • Hva: Friluftsklokke med GPS, barometrisk høydemåler og pulsmåling ved håndleddet. Batteritid opp til 24 timer.
 • Info: tomtom.com

Siden TomTom kom inn på markedet for treningsklokker med GPS i 2011, har de stått for enkle, rimelige modeller til vanlige mosjonister. Med lanseringen av Adventurer tar de et skritt opp, både når det gjelder funksjoner og pris.

Adventurer har de vante løpe- og sykkelfunksjonene, men er tenkt til terrengløping, fjellturer og skikjøring. Klokka har barometrisk høydemåler, kompass og navigasjonsfunksjoner innebygd, og det fungerer godt og på TomTom-vis, altså enkelt og visuelt.

Vi hadde litt trøbbel med å kalibrere kompasset og med å laste opp ruter til klokka, da rutene ikke kan lages på Tomtoms app.

Klokka er bygget på samme urkasse og plattform som Tomtoms tidligere GPS-klokker. Det er enkelt å bruke, men spesielt skjermen begynner å virke gammeldags, sammenlignet med andre klokker i den prisklassen.

Den er liten, og oppbygningen gjør det vanskelig å se sekundærdataene. Det fungerer heller ikke optimalt med manuelle runder, og lysfunksjonen skulle vi ønske var bedre. Adventurer har innebygd pulsmåling på håndleddet, og den fungerer imponerende bra basert på testløpene våre.

Konklusjon:

Sammenlignet med f.eks. Garmin Fenix er den liten, lett og enkel. Mange gode funksjoner, men i denne prisklassen forventer vi mer av brukerflate, app og skjerm.

 • Fordeler: Frilufts- og navigasjonsfunksjoner. God og ganske presis pulsmåler.
 • Ulemper: Liten skjerm og manglende runde- og lystast.
 • Stjerner: 4/6
Gore One

2. Suveren regnjakke

Gore har laget en utrolig komfortabel regnjakke, som både er lett og pustende. Men prisen er høy og stoffet ikke særlig solid.

Gore one:

 • Pris: 2999 kr.
 • Hva: Regnjakke til løping el. sykling i nytt Gore-Tex-materiale. Lommer og reflekser.
 • Info: goreapparel.com

Tyske Gore er blant de mest innovative merkene når det gjelder regnjakker. Det var dem som fant opp Gore-Tex, og den pustende regnjakka har vært utfordringen deres siden.

Med The One er de kommet et par skritt nærmere det store målet. The One er laget av en helt ny type Gore-Tex. I motsetning til tidligere generasjoner, som har hatt et slitesterkt lag utenpå den pustende, vanntette Gore-Tex-membranen, fungerer det nye Gore-Tex-stoffet som ytterlag.

Det gjør jakken markant lettere, mer smidig og mer pustende. The One er også den mest komfortable regnjakka vi har løpt i, og selv ved relativt høy intensitet fungerer pusteevnen. Der er riktignok en ulempe ved den unike pusteevnen og lave vekten: holdbarheten!

Stoffet er tynt, og den sarte overflaten tåler ikke stort. Gore anbefaler heller ikke at jakka brukes med ryggsekk.

Konklusjon:
På mange måter den ultimate regnjakka til løping og sykling. Utrolig lav vekt, behagelig stoff og imponerende pusteevne. Men den tåler ikke mye.

 • Fordeler: Pusteevne, vekt, vanntetthet.
 • Ulemper: Skjør overflate som ikke tåler en tur i terrenget eller å bli brukt med ryggsekk. Utrolig dyr!
 • Stjerner: 5½ / 6
Salomon Speedtrak

3. Suveren gjørmesko

Salomon speedtrak:

 • Pris: 1300 kr.
 • Hva: Terrengsko til gjørmete og sølete underlag. 6 mm dropp. Vekt: 240 gram (str. 43).
 • Info: Salomon.com

Salomons Speedtrak erstatter Fellraiser, som vi var ganske glade i. Det er heldigvis ikke noe dårlig bytte, for Speed­trak er fremragende når det gjelder gjørmete, glatt underlag.

Den har suverent grep, og i motsetning til mange andre terrengsko, fester ikke gjørmen seg mellom knottene, men blir skjøvet bakover og til siden, så de holder seg frie. Tuppen har ekstra forsterkning, som gir god beskyttelse mot røtter og steiner og forlenger levetiden.

Passformen er litt smal, selv om den ser bred ut. Den sitter tett rundt foten og føles sikker i løping på ustabilt underlag. Det er god støtte bak, men ellers er skoens overdel veldig fleksibel og smidig.

Konklusjon:
På glatt og gjørmete underlag er Speedtrak blant de beste modellene på markedet. Passformen er tett, og skoen fleksibel og smidig. Alt sammen til en grei pris.

 • Fordeler: Eminent grep i gjørme og mykt underlag.
 • Ulemper: Lavt dropp stiller krav til styrke i bein og føtter.
 • Stjerner: 5/6

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: