© iStockphoto

Få maksimalt ut av actionkameraet

Med et actionkameraet kan du filme nesten alt, og det kan brukes både til trening eller på ferie. Her er noen enkle råd om hvordan du får maksimalt utbytte av kameraet.

27. november 2015 av Peter Hyldahl

Fester Sørg for å ha fester som passer til det du vil filme. Vil du filme mens du sykler; kjøp en holder til sykkelstyret, hjelmen og kanskje også en under setet. Da kan du variere underveis, og resultatet blir en mer interessant film. Vil du filme mens du løper, bør du ha en hoderem eller en sele rundt livet, som kan avlaste litt av vekten fra kamera.

Kameravinkel Det kan ikke sies ofte nok: Sjekk vinkelen på kameraet. For selv om mange kameraer har en god vidvinkel og får med mye i bildet, er ikke noe mer irriterende enn opptak av himmelen og litt til venstre for skisporet fordi kameraet hadde feil vinkel.

Rediger på stedet Et gammelt råd når du filmer, er å fjerne det du kan mens du er ute. Da blir det mindre å klippe når du kommer hjem. Dette ikke alltid mulig med et actionkamera, så her er kunsten å begrense seg. Film det som er interessant, ikke ta lange opptak av det samme. Når du kommer hjem, klipper du mange små sekvenser sammen. Da får du spennende film fra forskjellige vinkler og ikke flere minutter lange scener. Det blir sjelden bra!

Pass på vidvinkelen Mange actionkameraer har forskjellige formater på vidvinkelen. Det er smart, for da kan du få mye mer med i opptaket. Ønsker du derimot å fokuserer på noe, for eksempel skisporet, kan det være bedre å velge et smalere bildeformat. Husk at dette stiller større krav til hvor kamera er montert og at det er plassert i riktig vinkel.

Høyere oppløsning er ikke alltid bedre Den nye 4K/UHD standarden gir veldig detaljerte bilder, men med mindre du har et høykvalitetskamera og en 4K tv å se filmen på, er dette liten vits. Da er det faktisk bedre å bruke full HD-oppløsning eller 720p/1080i innstilling. Det passer til de fleste tv-er, gir flotte bilder og det tar ikke så mye plass på minnebrikken, slik at du får plass til flere opptak.

Ha mennesker med i bildet Uansett hvor spennende og vilt landskap det er rundt MTB-sporet eller den kuperte skiløypa du befinner deg i er, blir filmen mye mer interessant når det er mennesker i opptakene. Det setter det hele i perspektiv, og er det venner eller familie, blir det mye morsommere å se etterpå.

Bruk riktig minnekort, ta med flere Alt etter hva kameraet mestrer, om det kan filme 4K, full HD eller lavere oppløsning, krever det riktige minnekort. Sørg for at du har det. Det er for eksempel ikke alle minnekort som tillater at du filmer i 4K. Sørg for å ha med deg en eller flere minnekort ekstra, slik at du kan filme hele dagen. Minnekort kan også gå bli ødelagt, og da er det smart å ha en i reserve.

Husk sikkerhetskopi Når du er på ferie bør du sørge for å tømme minnekortet hver dag. Last alt opp på pc-en, slik at kortet er tomt og klart for nye opptak. Da kan du også se om opptakene fungerer slik du ønsker eller om du bør justere vinkel, oppløsning eller andre parametre.

Ekstra tilbehør Ut over å ha de holderne du trenger til forskjellige opptak, er noe så enkelt som en selfiestang, en fin ting å ha. Har du ikke det, kan du raskt lage en ved hjelp av en pinne og litt gaffateip. Har ikke kameraet lcd-skjerm, slik at du kan se filmen i det du gjør opptak, er det en god investering. Husk også at mange kameraer har tilleggsfunksjoner som gjør at du kan bruke smarttelefonen eller nettbrettet til dette.

Effekter Har kameraet filtre som gjør det mulig å prøve fargestikk eller svart-hvitt filming, kan det bli gode effekter, men i utgangspunktet er som regel best å ta vanlige opptak og redigere etterpå. Da kan du nemlig angre. Vil du ha slow-motion effekter, trenger du 60 bilder i sekundet. Går du til 120 bilder i sekundet, blir det ekstra sakte, og det kan være ganske spektakulært, men prøv det først, før du bruker det på viktige opptak. Denne innstillingen stiller nemlig store krav til kameraet, og det er ikke alle kameraer som klarer det like godt.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: