Sykkeltur i fjellet med actionkamera
© iStock

Fire fete actionkameraer

Høyere oppløsning, stemmestyring og innebygd GPS er bare noen av funksjonene som gjør den nye generasjonen actionkameraer ekstra spennende. Vi har samlet de fire feteste her.

20. januar 2017 av Peter Hyldahl

Actionkameraet, som brukes til å filme aktivitetene dine fra ditt perspektiv, har gjennomgått en dramatisk utvikling siden GoPro lanserte den første modellen for 12 år siden. Den lille, kompakte og robuste kameratypen som kan monteres på sykkelhjelmen, surfebrettet, skiene eller hvor det måtte være, er en av de digitale dingsene som vokser aller mest i popularitet. Fra å være et nisjeprodukt som bare GoPro produserte, har alle de store merkene nå et eller flere actionkameraer i porteføljen.

Det har i høy grad påvirket utviklingen, og den nyeste generation av kameraene, som har kommet på markedet i løpet av de siste månedene, er små teknologiske vidundere sammenlignet med de første modellene.

Kamerakvaliteten er blitt skyhøy. Det sylskarpe 4K-formatet har etter hvert blitt standard, og i tillegg er billedstabiliteten og lydkvaliteten blitt markant bedre. De fleste av kameraene har også fått enten integrert eller ekstern skjerm, noe som gjør at du nå kan se hvordan opptaket blir. Det har vært savnet.

Nok en nyskapning er forbedret, med innebygd GPS, som konstant lagrer en masse data, som fart, distanse, høydemeter, osv., fra treningsturene. Det gir en ekstra dimensjon til filmopplevelsen og gjør at kameraet langt på vei kan fungere som et nyttig treningsverktøy.

Olympus Tough TG-Tracker

Olympus Tough TG-Tracker

Ta det med ned på 30 meters dyp eller ut i 10 kuldegrader, og det fungerer like bra. Mister du det i bakken fra to meter, eller utsetter det for sandstorm i Sahara, kan du likevel filme videre i 4K-oppløsning.

TG-Tracker er en solid liten sak med innebygd skjerm, som kan vippes ut og vise hva du filmer. Den innebygde GPS-en kan gjennom smarttelefonen vise hvor du befinner deg, og hvor bildene er tatt. Her kan du også se blant annet høydekurver fra opptakene dine.

En spesielt god funksjon er en innebygd lykt på 60 lumen som kan lyse opp når det er mørkt, og dermed gjøre det mulig å gjøre opptak i dårlige lysforhold. Bildestabiliseringen sørger for at bildene blir sylskarpe, og med et 204-graders objektiv får du ekstremt vidvinkel – på godt og vondt.

 • Film: 4K

 • Pris: 3799 kroner

 • Bilder: 7,2 megapiksler

GoPro Hero5 Black

GoPro Hero5 Black 

Ultrakompakt, én enkelt knapp og talekontroll gjør Hero5 til et av de enkleste kameraene på markedet. Stemmekontrollen kan settes opp som det passer deg, så kommandoer for eksempel kan gis på norsk.

Kameraet er gjort 100 prosent vanntett ned til 10 meter, og du behøver dermed ikke et ekstra kamerahus.

Kameraet tar selvfølgelig opp i 4K. Det er innebygget minitouchdisplay, men du kan også styre alt på smarttelefonen via Bluetooth eller wi-fi, og etterpå redigere opptakene der. Du vil glede deg over lyden, som har ekstra støyreduksjon, slik at du hører omgivelsene bra i stedet for bare vindstøy!

Det kan filmes slow motion-opptak med opp til 120 bilder i sekundet, så du kan nyte de flotte detaljene, når du filmer triksene dine. Hero5 har fått innebygget GPS, men har ennå ikke en plattform hvor du får brukt GPS-dataene skikkelig.

 • Film: 4K

 • Pris: 4199 kroner

 • Bilder: 12 megapiksler

Sony FDR-X3000

Sony FDR-X3000

Hold det ultrakompakte kameraet i hånda, og film helt uten risting. Sony har innebygd SteadyShot, som er en antiriste-teknologi som også blir brukt i Sonys profesjonelle kameraer. Resultatet er at du kan filme POV (point of view) og få helt rolige og skarpe bilder.

Det filmes i 4K-oppløsning, og du kan styre alt sammen gjennom en fjernkontroll på håndleddet. Den har også innebygd skjerm, slik at du konstant kan se hva som filmes. Kameraet kommer for øvrig med et hus som gjør at du kan filme helt ned til 60 meters dyp.

FDR-X3000 har GPS, og treningsdataene kan lastes opp til den medfølgende appen, som også kan ta stillbilder som kan settes sammen til én kort sekvens. I programmet Movie Maker kan film klippes direkte på smarttelefonen.

Kameraet er et av de minste på markedet med en lengde på bare 83 mm og en høyde på 29,4 mm.

 • Film: 4K

 • Pris: 5999 kroner

 • Bilder: 8,2 megapiksler

Garmin Virb Ultra 30

Garmin Virb Ultra 30

Nyeste generasjon av Garmins versjon av et moderne actionkamera er blitt både mindre og lettere. Det har fått 4K-oppløsning, men også en fargeskjerm bak, hvor du kan se hva du filmer og sette opp kameraet.

Du kan justere nærmest alt, og med et enkelt trykk kan du livestreame i HD-kvalitet til YouTube. Kameraet kan stemmestyres, noe som er en kjempefordel, hvis det for eksempel monteres på hjelmen eller andre steder hvor det ikke er enkelt å komme til.

Virb Ultra er vanntett ned til 40 meter. GPS-en er forbedret og kan registrere alle bevegelsene dine. Ikke bare hastighet, høyde og temperatur, men også ”hang time”, så du for eksempel kan vise, hvor mange sekunder du hang i lufta på det siste hoppet.

Du kan også måle g-påvirkning, og kameraet kan fjernstyres fra Garmins klokker og sykkelcomputere. Etterpå kan du laste opp dataene til Garmins treningsunivers.

 • Film: 4K

 • Pris: 4999 kroner

 • Bilder: 12 megapiksler

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: