Aktiv Trening prøver: Massajepistol

I treningsverdenen er det mer fokus på restitusjon enn noen gang. Et av de mest populære redskapene er de såkalte massasjepistolene, som ifølge produsentene skal vibrere musklene tilbake i toppform. Vi har sjekket om de treffer blink.

7. oktober 2021

Uansett om du løper, sykler eller trener styrke, har musklene dine behov for restitusjon. Men selv om restitusjonen er nesten like viktig som selve treningen, er jo ikke hvileperioden den morsomme delen av treningen. Den er bare noe vi må gjennom, slik at vi kan komme i gang igjen og bli sterkere, raskere og mer utholdende. Derfor er restitusjon også en av de store snakkisene. For nå myldrer det av dingser som skal hjelpe til med å sette fart på helingsprosessen i musklene. Et av de mest omtalte produktene er massasjepistolen. Den ser mest ut som en drill og veier omtrent det samme.

Den første massasjepistolen ble angivelig funnet opp i 2008 av en kiropraktor i Los Angeles. Han savnet et instrument han kunne massere seg selv med, og slik oppsto massasjepistolen. I dag finnes det adskillige utgaver av massasjepistolen, men felles for dem alle er at de har et hode som kan vibrere med rundt 2000–3000 små slag i minuttet, noe som skal myke opp stive muskler og øke blodgjennomstrømmingen. Det kjennes like spesielt ut som det kan høres ut som. Mens det ved vanlig massasje blir trykket på musklene med lange, glidende bevegelser, slår massasjehodet mer direkte ned på musklene. Vibrasjonene er så raske at man nesten får en sovende følelse i musklene.

I begynnelsen kan det være vanskelig å styre og dosere massasjen. Vårt aller første og kanskje litt ivrige forsøk med den vibrerende pistolen foregikk sittende med beina i kryss og med massasjepistolen holdt ganske statisk på leggen et par minutter. Det var ikke så lurt! Den lille dingsen banker altså i vei med sterke krefter, og vi lærte etter hvert at det beste resultatet kommer hvis du beveger massasjepistolen slik at du ikke behandler det samme stedet hele tiden.Etter (den ganske vonde) lærepengen, var følelsen etter de neste rundene med massasje en helt annen. Vi kunne fortsatt kjenne at vi hadde brukt pistolen, men det var mer en behagelig følelse av at muskelen hadde blitt bearbeidet, omtrent som ved vanlig massasje. Det fjerner ikke DOMS – altså den forsinkede muskelstølheten etter trening – men musklene føles på en måte lettere og mykere. 

Ideen med det ganske håndterbare (og relativt lette) pistoldesignet sikrer at man selv kan betjene den og rekke rundt til de fleste muskler og massasjekrevende soner. Det fungerer stort sett, og vi synes spesielt at massasjepistolen er glimrende til å bruke på beina og siden av setemusklene. Her er det enkelt å bevege pistolen nedover musklene, slik at de blir massert godt, og så er det ikke så mange bein å treffe. 

De fleste pistoler veier godt over en kilo, og det er et litt tveegget sverd. På den ene side blir den fort tung å sitte med hvis du for eksempel vil massere den øverste delen av skuldrene (her er det logisk nok mye enklere å slappe av og komme til hvis du har en person til å hjelpe deg), men på den annen side betyr vekten også at du ikke trenger å sitte og presse pistolen aktivt ned på muskelen, men bare kan la maskinens vekt levere det nødvendige trykket.

Så er massasjepistoler verdt pengene? Flere studier peker på at «vibrasjonsmassasje» er like effektivt til å redusere stølhet som vanlig massasje. Vår bruk av den vibrerende pistolen gjennom noen uker gir også et litt variert bilde, og ikke minst er konklusjonen vår at det gjelder å – bokstavelig talt – få grepet på denne formen for massasje, altså bli fortrolig med hvordan man best fordeler trykket, hvilke hoder som passer til hvilke muskler, hvor hardt man bør trykke, hvor lenge, osv.

Vi opplevde at utbyttet absolutt ble bedre i takt med at vi vennet oss til både håndteringen og selve massasjen – den er jo også litt annerledes enn den fra et par varme menneskehender. Fra testsofaen vår kan vi anbefale massasjepistolen, som etter hvert kan bli ganske vanedannende. Men siden det jo er en vesentlig utgift for selv en av de rimeligste modellene, bør du helst prøve en før du tar fram kredittkortet, hvis du har mulighet til det.

DETTE BØR DU SE ETTER


LYDNIVÅ

Det er ikke noe særlig å sitte med en massasjepistol som bråker noe voldsomt, så se på det oppgitte lydnivået.

ANTALL HODER
Massasjepistoler kommer ofte med utskiftbare hoder. Velg en med flere valgmuligheter.

VEKTEN
Man blir sliten i armen og skulderen av å sitte med en veldig tung massasjepistol, så sjekk vekten før du kjøper.

TEMPO OG RYTME
Det er forskjell på hvor fort de forskjellige pistolene vibrerer, og hvor mange «gir» de har. Det er fint med variasjon i behandlingen av forskjellige områder, så se etter justeringsmuligheter.

BATTERIET
Pistolen bør være uten ledninger og kunne klare flittig bruk over lang tid.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: