Flere ellipsemaskiner på et treningssenter med mosjonister
Skaderisikoen i ellipsemaskinen er svært liten, da det ikke er noen landing involvert i bevegelsen.© iStock

Kom i form med ellipsemaskin: Se guide her

En ellipsemaskin inngår i mange treningsprogrammer med tanke på vekttap. Med en ellipsemaskin kan du lett forbrenne opp mot 300 kalorier på bare 30 minutters trening – uten stor risiko for skader. Les om den populære kondisjonsmaskinen her.

4. november 2022 av Jesper U. Larsen

Hva er en ellipsemaskin?

Ellipsemaskinen er en populær kondisjonsmaskin, som finnes på de fleste treningssentre. Navnet henviser til at føttene, som hele tiden er plassert på fotplatene, kjører i en elliptisk bevegelsesbane. Maskinen, som også kalles crosstrainer, er som regel utstyrt med bevegelige armer samt et fast håndtak i midten. Bruker du også armene, trener du både over- og underkropp og får dermed en effektiv treningsøkt for hele kroppen. 

Hva slags trening kan man gjøre i ellipsemaskinen?

Du kan stort sett trene på samme måte i ellipsemaskinen som ved løping. Det kan riktignok bli kjedelig bare å «løpe» på stedet hvil i jevn fart i lang tid, så intervaller vil ofte være et morsommere valg. Du kan for eksempel kjøre pyramidetrening, der du «løper» fort i ett minutt og så rolig i ett minutt, deretter fort i to minutter, rolig i to minutter osv. – opp til fem minutter og ned igjen til ett minutt. De fleste ellipsemaskiner har også innebygde treningsprogrammer, slik at du ikke trenger å være så kreativ med planleggingen.

Hva er fordelene ved ellipsemaskinen?

Ellipsemaskinen er enkel å bruke, uansett om du er nybegynner eller erfaren, og det er manges favorittmaskin på senteret. En av fordelene er at det er en skånsom maskin. Du bærer din egen vekt som på tredemølla, men fordi du hele tiden har føttene på fotplatene, unngår du de harde støtene opp gjennom beina du får når du løper. Bevegelsesmønsteret minner om løping, og maskinen styrker de løperelevante musklene i spesielt baken og lårene. Den er derfor et svært godt alternativ hvis du sliter med smerter ved løping, eller hvis du bare vil ha et skånsomt supplement til løpetreningen.

TRE plusser:
 1. Trener både overkropp og underkropp.
 2. Mer skånsom for leddene enn løping.
 3. Kan brukes av folk på alle nivåer.

Hvordan fungerer ellipsemaskinen?
Hvordan fungerer ellipsemaskinen?

Hvordan fungerer ellipsemaskinen?

Det er veldig lett å lære og bruke ellipsemaskinen, men det kan fort gå et par ganger før bevegelsen føles helt naturlig. Følg disse tipsene til riktig teknikk i maskinen.

 1. Føttene skal være plassert på fotplatene hele tiden. Det er greit om hælene letter litt, men pass på at du ikke begynner å løpe på tærne. Det kan gi følelsen av at føttene «sover».

 2. Du kan fort begynne å synke litt sammen, så fokuser på å holde overkroppen oppreist.

 3. Hold skuldrene avslappet, og bøy albuene lett.

 4. Trekk aktivt håndtakene fram og tilbake med armene.

 5. Beina skal gå dynamisk i en forlengs bevegelse, som minner om løping eller langrenn.

Hva slags utstyr bør jeg bruke i ellipsemaskinen?

Ellipsemaskinen krever ikke annet utstyr enn vanlig svettetransporterende treningsklær, et par gode innendørssko eller løpesko samt en vannflaske. Så det er veldig lett å komme i gang. Du kan eventuelt få en bedre treningsopplevelse med hodetelefoner, slik at du kan høre din egen spilleliste eller en podkast mens du gir på i maskinen. 

Forbrenner man mange kalorier i ellipsemaskinen?
Forbrenner man mange kalorier i ellipsemaskinen?

Forbrenner man mange kalorier i ellipsemaskinen?

Ellipsemaskinen kan hamle opp med mange av de andre kondisjonsmaskinene på senteret når det gjelder forbrenning. I et forsøk sammenlignet forskere fra University of Wisconsin–La Crosse ti ulike kondisjonsmaskiner. Deltakerne ble satt til å trene i maskinene ved ulike intensiteter på en RPE-skala fra 6 til 20. RPE står for rating of perceived exertion og handler om hvor hard treningen kjennes ut. I skjemaet under står kaloriforbrenningen ved en RPE på 13 (middels intensitet), og der vises det at bare tredemølla og trappemaskinen forbrant flere kalorier enn ellipsemaskinen. Kilde: ACE

Hvor lang tid bør man trene i en ellipsemaskin?

Ellipsemaskinen gir deg skånsom og artig trening, der du fint kan bruke 30 til 60 minutter i  kondisjonsmaskinen. Det vil si at 30 minutter nok er mer passende for nybegynnere, mens mer erfarne fint kan trene 60 minutter eller mer der. Bruker man altså 30 minutter i en ellipsemaskin tre ganger i uka, kan man effektivt gå ned i vekt med riktig kosthold.

Hva er best av ellipsemaskin og tredemølle?

Det ene er ikke noe bedre enn det andre. Vil du ha artig trening for hele kroppen med minimal risko for skader, er ellipsemaskinen noe for deg. Men vil du forbrenne så mange kalorier som mulig, er tredemølla din beste venn.

Hva er best av ellipsemaskin og trimsykkel?

Objektivt kan du forbrenne flere kalorier med 30 minutters trening i ellipsemaskinen enn 30 minutter på trimsykkelen. Men synes du ikke denne treningsformen er morsom eller interessant nok for deg, er nok trimsykkelen kondisjonsmaskinen for deg.

Hvem fant opp ellipsemaskinen?

Ellipsemaskinen er i dag en så naturlig del av inventaret på treningssentrene at det kan virke som om den alltid har vært der. Men faktisk er det en relativt ny oppfinnelse. Det hele startet med amerikaneren Larry Miller, som ville lage en maskin til datteren, som var en talentfull tennisspiller. Maskinen skulle kunne brukes til effektiv kondisjonstrening, men være mindre belastende for kroppen enn tredemølla. Det ble til den første primitive versjonen av ellipsemaskinen, som produsenten Precor fikk nyss om, og de utviklet Millers oppfinnelse videre. I 1996 sendte de sin første Elliptical Fitness ellipsemaskin, modell EFX 544, ut på markedet. Den første versjonen var uten bevegelige armer. De kom først i en senere versjon noen år etter.

Er det noen ulemper ved ellipsemaskinen?

De manglende støtene opp gjennom kroppen, som gjør ellipsemaskinen til et skånsomt alternativ til løping, kan faktisk også være en ulempe. Det gjør nemlig at du ikke styrker skjelettet i like høy grad som ved løping. En annen ulempe er at man kan komme til å trene for lett i maskinen hvis man ikke stiller inn motstanden høyt nok. Derfor risikerer man at det blir ren kosetrening, som ikke har noen særlig effekt på formen.

Hvordan finner jeg en god ellipsemaskin?

Hvis du skal ut å kjøpe en ellipsemaskin til hjemmebruk, er det flere ting du bør tenke på. Det beste er hvis du har mulighet til å prøve maskinen før du kjøper den, så du får den som passer deg best.

 • Forhjulsdrevet eller bakhjulsdrevet. Dette handler om svinghjulet er plassert foran eller bak på maskinen. Ofte vil en forhjulsdrevet ellipsemaskin gi en mer naturlig bevegelse, som minner mest om den du kjenner fra treningssenteret. Til gjengjeld er den mer plasskrevende og dyrere enn bakhjulsdrevne modeller.
 • Steglengde. Hvis du vil ha en bevegelse som minner mest om løping eller langrenn, bør du velge en maskin med en steglengde på minst 40 cm, men gjerne enda lenger. En kortere steglengde (som man ofte finner på billigere og bakhjulsdrevne maskiner) gir derimot en mer sykkellignende bevegelse.
 • Vekt. I tillegg til selve vekten på maskinen, sier også den maksimale brukervekten noe om hvor stabil maskinen er. Den kan derfor være verdt å se på, uansett hvor mye du selv veier. Mange ser også etter et tungt svinghjul, da det gir stabil og jevn motstand. Bare vær oppmerksom på at produsentene oppgir vekten på svinghjulet ulikt, så det kan være vanskelig å sammenligne direkte.
 • Funksjoner. Sjekk at maskinen har funksjonene du vil ha. Det kan for eksempel være at du vil ha mange automatiske treningsprogrammer, pulsmåling med mulighet for å koble til pulsbelte eller tilkobling av nettbrett eller smarttelefon via Bluetooth. Se også etter en brukervennlig skjerm, som er enkel å betjene mens du trener.
 • Størrelse. Hvor mye plass har du til ellipsemaskinen, og skal den kunne flyttes rundt når du ikke bruker den? Det kan ha innflytelse på valget ditt. Husk at det ikke bare handler om gulvplass, men også takhøyde – på noen maskiner kommer du veldig høyt opp.

Hvilken ellipsemaskin bør jeg kjøpe?

Du kan finne ellipsemaskiner helt ned til noen få tusen kroner, men er du en ambisiøs mosjonist kan det lønne seg å styre unna de aller billigste og velge en maskin i god kvalitet du kan ha glede av i mange år.

Den fornuftige Abilica Journey BT
Den fornuftige Abilica Journey BT

Den fornuftige

Denne solide ellipsemaskin gir mange muligheter for morsom og variert trening. I tillegg til de 12 innebygde treningsprogrammene kan du også koble til nettbrettet eller smarttelefonen, og med appen iConsole+ Training få mulighet til å trene overalt i verden via Google Street View. Steglengden er 40 cm, og motstanden kan justeres på 32 ulike nivåer.


Hva koster en Abilica Journey BT?

Denne modellen kan kjøpes for 13 999 kr her.

Den luksuriøse Sole E35
Den luksuriøse Sole E35

Den luksuriøse

Denne modellen har vunnet flere priser og forbrukertester. Den roses ofte for å levere en treningsopplevelse som minner om den du får på en profesjonell maskin på treningssenteret. Med en steglengde på hele 51 cm passer den til selv svært høye personer. Håndtakene har foruten pulsmåler også hurtigknapper til justering av motstand og helning. Det er flere justeringsmuligheter av blant annet pedalene, så du kan stille den inn akkurat slik den passer deg.

Hva koster en Sole E35?

Denne modellen kan fås for 24 999 kr og kan kjøpes her.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: