Forskere: Derfor stinker treningstøyet

… og slik slipper du unna svettelukten.

14. mars 2019

Lukter treningsklærne gammel hest selv om det har vært vasket i vaskemaskinen?

Britiske forskere har dykket ned i det velkjente problemet og har identifisert de seks kjemiske stoffene som får vårt svette tøy til å lukte ille – og som vasking ved lave temperaturer har vanskeligheter med å få bukt med.

Til forsøket analyserte forskerne drakter ni menn hadde hatt på under en fotballturnering. De seks såkalte flyktige organiske forbindelsene (VOC – volatile organic compounds), som ble funnet i de svette draktene dannet en vifte av stank, fra "ubehagelig løk-aktig lukt" til "sterk lukt av harskt smør".

Eddik virker

Forskerne mener studien kan bidra til å utvikle nye, effektive vasketeknikker. Mens vi venter, er det en rekke gode råd det er verdt å følge:

Ta først og fremst det svette tøyet ut av sportsbagen så fort du kommer hjem, ellers vil bakteriene formere seg i det lukkede, fuktige miljøet og gjøre problemet verre.

Det finnes vaskemidler fremstilt spesielt til treningstøy. En billigere løsning på luktproblemet er å legge tøyet i bløt i en blanding av halvparten eddik og halvparten vann, før du putter det i vaskemaskinen.

Dropp skyllemiddelet

Hjelper ikke eddik, kan du for eksempel legge tøyet i bløt i et par timer i en blanding av vann og innendørs desinfeksjonsmiddel.

Og så bør du droppe skyllemiddelet når du vasker treningstøy, siden det ødelegger de svettetransporterende egenskapene.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: