Det kan være deilig å løpe om høsten, men det krever riktig påkledning. 

Hold deg varm i kulda

Du kan løpe hele året, så lenge du kler deg etter været. Og nei, det handler ikke om å finne fram alle de gamle ulltrøyene fra skapet. Du må kle deg smart hvis du skal holde varmen uten å koke over.

3. oktober 2019 av Lasse Lyhne

Det innerste laget skal transportere svetten vekk fra huden. Det mellomste skal gi varme og det ytterste skal holde vind og regn ute. 

Trelags-prinsippet

Det høres kanskje kjedelig ut, men hvis du kler deg etter det såkalte trelags-prinsippet så holder du deg tørr og varm samtidig som du har gode muligheter for å regulere temperaturen. 

1. Innerste lag – svettetransportende

Skal holde deg tørr ved å få svetten vekk fra kroppen. Det skal sitte tett på kroppen og være lagd av et materiale som trekker svetten vekk uten å holde på den. Klassisk svetteundertøy er lurt å bruke, og det får du i flere ulike kvaliteter. Bomull er uegnet fordi det suger til seg svetten, men holder samtidig på den og gjør tøyet klamt, tungt og kaldt. 

2. Mellomlaget – isolerende 

Utenpå svetteundertøyet skal du ha et isolerende lag. En ulltrøye eller en trøye av polyester er gode valg fordi de er lette, varme og fortsatt klarer å transportere svetten vekk. Bomull er igjen uegnet fordi det ikke er særlig varmt, tar til seg svetten og blir fuktig. Det er hovedsaklig gjennom det isolerende laget du kan justere hvor varmt du vil ha det. Tidlig om høsten og våren kan du droppe det isolerende laget, men ettersom vinteren og kulda kommer kan du ta på tjukkere og tjukkere lag. 

3. Ytterste lag – vindbeskyttende 

Det innerste laget gir varme ved å lagre kroppsvarmen i små luftlommer. For å holde på den varmen er det viktig at lufta som holder seg i det isolerende laget, ikke blir blåst bort av vinden. Derfor er ytterlagets viktigste oppgave å holde vinden ute. En tynn vindjakke eller en vest er lurt. Det trenger ikke være noe særlig varme i det ytterste laget, så lenge det er vindtett. 

En vest er et godt valg på litt varmere dager. Den beskytter magen og brystet, men lar kroppen kvitte seg med damp via armene. En jakke er lurt når det er kaldere. 

Selv om det ytterste laget skal beskytte deg mot vinden skal det likevel være ganske pustende, ellers holder det på svetten som det innerste laget har flyttet vekk fra huden, og så blir du klam og kald innenfra. 

Hold formen

Løp gjennom kulde og vind med Aktiv Trening. Akkurat nå tilbyr vi våre lesere velkommen med en suveren løpejakke fra Diadora sammen med tre numre av Aktiv Trening for kun 99,50 kr. (+ 49,50 kr. i porto og ekspedisjon). Jakka har en glidelås som går høyt opp i halsen og er forsynt med meshpaneler i nakken, under armene og nedover ryggen, noe som gir naturlig utlufting så du ikke koker over på løpeturen. I tillegg gir panelene jakka super mobilitet og bevegelighet, og det finnes ikke noe verre enn å slåss mot en jakke med dårlig passform når du løper. Her kan du lese mer om tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: