Klær for kaldt vær: Ved løping

Her ser du hvordan du kler deg for treningsturer i mange kuldegrader.

23. november 2010

Lue

Se etter: Svettetransporterende materialer og reflekser. Funksjon: Luen skal først og fremst varme ørene. Samtidig er det viktig at den hjelper til med å flytte svetten fra hodebunnen, slik at du holder deg tørr. I kraftig vind er vindbeskyttende paneler gull verdt.

Hals

Se etter: Myke materialer og lavt volum. Funksjon: Halsen holder vinden ute, slik at du ikke blir kald rundt bryst og hals. Det er spesielt viktig hvis jakken og trøyene har en litt for lav hals – eller hvis du har en lang eller tynn hals.

Undertrøye

Se etter: Nettingkonstruksjon eller luftige paneler i armhulene og øvre del av ryggen. Korte ermer. Funksjon: Det viktigste er å få svetten vekk fra huden. Derfor må trøyen være tettsittende og laget i materialer som transporterer fuktigheten raskt til neste lag. Korte ermer gjør at ikke armene blir for varme.

Underbukse

Se etter: Svettetransporterende stoff og myke sømmer. Funksjon: Svetten skal vekk fra huden, slik at ikke familiejuvelene blir kalde. Samtidig er det viktig at sømmene er så gode at du unngår gnagsår når du løper.

Sokker

Fokus på: Tykkelse og fravær av gnagende sømmer. Funksjon: Sokkene skal hindre at sømmene i skoene gnisser mot føttene. Samtidig har sokkene en termofunksjon og holder til en viss grad føttene tørre.

Jakke

Se etter: God vindtetthet, skjermet glidelås, tettsittende krage og god ventilasjon. Funksjon: Jakken skal først og fremst være vindtett og kunne tåle en skur. Samtidig er det viktig at den lar svetten slippe ut – enten gjennom selve stoffet eller via luftekanaler.

Mellomlag

Se etter: At det ikke er sømmer som gnager, at materialene puster, og at plagget har en viss tykkelse. Funksjon: Mellomlaget skal primært isolere ved å danne små luftlommer som holder på kroppsvarmen. Det skal også flytte svetten videre til jakken.

Hansker

Se etter: Vindtetthet og et langt skaft som dekker håndleddet skikkelig. Funksjon: Hanskene skal holde hendene varme, men ikke for varme. Samtidig gir de beskyttelse når du for eksempel griper tak i et kaldt metallrekkverk.

Tights

Se etter: Lodden innside og vindavvisende front. Funksjon: Plagget skal både kunne flytte fuktighet vekk fra huden, fungere som et isolerende mellomlag og eventuelt danne en ekstra barriere mot vinden.

Sko

Se etter: Vanntett ytterlag, god polstring og grov såle. Funksjon: Vinterløpeskoen skal tåle snø, slaps og søle. Samtidig skal sålen bevare veigrepet også på løst underlag. En skikkelig polstring gjør ikke bare skoene mer behagelige å løpe med, men hjelper også til med å holde føttene gode og varme.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: