løper strekker beina ut i snødekt landskap
© istock

Kle deg riktig på løpeturen

Vinterløpeturen blir mye bedre hvis du er forholdsvis varm og tørr. Det er også viktig at du blir sett i mørket.

5. januar 2020 av Irene Brøndum og Jesper U. Larsen

En løpetur om vinteren krever litt større forberedelser enn bare å hive på en shorts og trøye. Her er en liten guide til den optimale vintergarderoben.

UNDERTRØYE. Innerst bør du ha et lag som transporterer svetten vekk fra kroppen og holder deg tørr. Det kan være en tettsittende supertrøye eller ulltrøye. 

MELLOMLAG. Hvis det er skikkelig kaldt, trenger du et mellomlag som holder deg varm. Plagget bør likevel være i et svettetransporterende materiale, så bomull egner seg ikke. Etter hvert som vinteren skrider fram, kan du ta på tykkere mellomlag. 

JAKKE. Det ytterste lagets viktigste oppgave er å beskytte mot vær og vind. Da er en lett, pustende løpejakke det beste valget. 

LUE OG HANSKER. En stor del av varmetapet skjer gjennom hender og hode, så beskytt dem med lette og tettsittende hansker og en tynn lue. Vurder også en tynn hals. 

SKO. På vanlige løpesko er overdelen ofte åpen og pustende, og sålen uegnet til glatt føre. Derfor er en mer solid vintersko, eventuelt med pigger, bedre.

TIGHTS. Beina trenger som regel bare ett lag om vinteren. Det kan godt være en tykkere vintertights, gjerne i ull. 

SOKKER. Kjøp eventuelt et par lange ullsokker. De varmer både føtter og ankler og sikrer at det ikke er bar hud mellom tightsen og sokkekanten. Bare bruk ett par sokker, da flere lag i skoen fort gir vannblemmer. 

HODELYKT. Lykta er uunnværlig når du løper i mørket. Den gjør deg synlig på de mørke vinterveiene, og den gjør de mørke stiene synlige for deg. 

REFLEKSER. Løpetøy med rikelig med reflekser, en refleksvest eller et refleksbånd med diodelys gjør deg synlig i trafikken. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: