Mann som løper
© Foto: iStock

Hva er en god løpejakke?

Hva skal man se etter når man kjøper en jakke til vinterløping?

28. januar 2022 av Redaktionen

Kler du deg etter det såkalte trelagsprinsippet, skal ikke jakka varme, men bare holde vind og eventuell regn og snø ute. Det er med tøyet du har på under jakka du regulerer varmen. Med mindre du skal trene ved lav intensitet i minus 5 eller kaldere, kan en tynn vindjakke derfor fikse biffen fint.

Fire ting du bør vurdere 

  • VEKT. Veldig lette jakker tar lite plass, men er som regel også mindre solide og har ofte færre justeringsmuligheter og lommer enn de kraftigere jakkene. En lett jakke er ypperlig hvis du vil ha muligheten til å pakke bort jakka underveis på løpeturen.

  • TETTHET. Løper du primært når det er tørt, eller skal jakken også kunne tåle regn og sludd? Generelt gjelder det at vanntette og -avvisende jakker er tyngre, dyrere og puster dårligere enn de mindre tette. Det skyldes ofte bruk av belegg og membraner i stoffet.

  • STØRRELSE. Vurder hvor mye tøy du skal ha plass til under når du velger størrelse. Jakka bør helst ikke flagre for mye. Velg et tettsittende snitt, eller sjekk at det i hvert fall er mulighet til å stramme jakka i livet, slik at den kan trekkes godt rundt kroppen. 

  • HETTE. Jakker med hette er populære, men det handler nok mer om mote enn funksjon. For en hette er best til å holde hodet varmt i pauser eller før og rett etter treningen. Under løping kan det ofte irritere at den hopper og flagrer når den ikke er i bruk. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: