© Istock

Stor test av løpejakker og -vester

En god løpejakke eller løpevest som holder deg varm i rufset høstvær er god å ha. Vi har testet 18 modeller.

11. august 2015 av Martin Kreutzer

Oppskriften på en god vindjakke er egentlig ganske enkel: Den skal holde vinden ute. Men etter grundig testing av de beste løpejakkene og løpevestene på markedet må vi likevel slå fast at 2015-modellene gjør langt mer enn det. Produsentene har virkelig lagt seg i selen for å skape lekre windbreakere med gjennomtenkte detaljer.

Snittet er stort sett kroppsnært, slik at vinden ikke skaper irriterende flagring, men uten at det går ut over bevegelsesfriheten. Jakkene puster godt og har fine materialkvaliteter som gir perfekt balanse mellom vindtetthet og ventilasjon – de skjermer godt nok mot vinden, men puster så godt at svetten slipper ut. Og de fleste modellene er så lette at de er enkle å rulle sammen og stikke i bukselinningen hvis det blir for varmt.

Alt i alt er det mange gode grunner til å trekke på seg en moderne vindjakke, uansett om valget faller på en superpustende løpevest eller en ekstremt vindavvisende løpejakke.

Finn din nye løpejakke eller løpevest

Last ned pdf-en under og se vår store test av 13 løpejakker og 5 løpevester. Vi kårer en testvinner i begge kategorier og viser deg de beste kjøpene.

Slik tester Aktiv Trening

Vi har testet alle aktuelle løpejakker og løpevester på markedet og har så langt det er mulig prøvd å avdekke hvilke sterke og svake sider de har når det gjelder vindtetthet og løpeopplevelse. Testpanelet består av rutinerte testere og er bredt sammensatt av erfarne løpere i alle størrelser. På den måten sikrer vi at vi får med så mange innspill som mulig. Samtidig gjør det at vi kan ta høyde for de forskjellene som måtte finnes i opplevelsen av de ulike produktene, avhengig av hvor stor man er og hvor fort man løper. Derfor har hvert enkelt produkt vært gjennom hendene på flere testere.Vi har testet hver enkelt modell under realistiske høstforhold mens vinden blåser rundt ørene. Bare da kan vi få avdekket hvor godt de fungerer, og testen byr også på flere store overraskelser. Verken pris eller vekt er noen garanti for at du står med det beste produktet i hånden.

TESTKRITERIER Vi har testet løpejakkene og løpevestene ut fra følgende kriterier:

  • Passform: Sitter den godt uten å blafre, samtidig som den gir god bevegelsesfrihet?
  • Pusteevne: Er det som å løpe i en varmeovn, eller forsvinner varmen ut i takt med at intensiteten øker?
  • Vindavvisning: Er stoffet vindtett og overdelen designet slik at vinden preller av og ikke kan snike seg inn, f.eks. i for vide ermehull eller andre åpninger?
  • Detaljer: En vindjakke kan gjerne være minimalistisk. Men er det oppfinnsomme, velfungerende detaljer, er det bra, mens overflødige dikkedarer trekker ned.
  • Pris: Hvordan stemmer prisen med kvaliteten på produktet? Får man mye for pengene, eller er prisen for høy?

PRIS Vi oppgir veiledende priser, men ofte kan modellene fås billigere i butikk eller på nettet.

TOTALVURDERING Sluttkarakteren er en helhetsvurdering av bruksopplevelsen, med ekstra fokus på de ulike testkriteriene.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: