Kompresjonstights
Kompresjonstights

Stramme kompresjonstights reduserer tilsynelatende ikke muskeltrøttheten, viser ny forskning. 

© iStockphoto

Kan man løpe lenger med kompresjonstights?

En ny studie har undersøkt effekten av kompresjonstights under løping. Både i forhold til muskeltrøtthet og løpeteknikk. Vet du om du bør investere i et par?

1. juni 2018 av Hans Westhausen Gottlieb

Strømper, tights, shorts og t-skjorter med kompresjonsegenskaper har vunnet fram blant mange løpere. Men en ny studie viser at det er bortkastet tid og penger å ta på seg de stramme tightsene. I hvert fall hvis håpet er å utsette muskeltrøttheten for å kunne løpe lenger.

En teori bak fordelene ved den stramme bekledningen, er at den reduserer vibrasjonene i musklene, noe som ellers koster energi. Det skal medføre at musklene blir slitne senere når de er innpakket i kompresjonstøy. 

Studien fra Ohio State University viser imidlertid at den reduserte muskelvibrasjonen ikke kan kobles til nedsatt muskeltrøtthet. 


Kompresjonsstrømper booster restitusjonen

Forsøkspersonene skulle løpe 2 x 30 min på en tredemølle med 80 prosent av makshastigheten. På den ene turen var de iført kompresjonstights. 

De fikk målt puls, og tredemølla kunne registrere hvor tung de landet og hvor kraftfullt de satte av ved hvert skritt underveis. Kroppsholdningen ble registrert på millimeteren med motion capture-teknologi, og før og etter testen fikk de også målt beinstyrken. 

Resultatet viste ingen forskjell på kompresjonstights og vanlige tights når det gjaldt uttrøttingen av musklene. 

Forskerne understreker imidlertid at hvis man føler at de stramme tightsene hjelper, så skal du selvsagt bare fortsette å bruke dem. 

Mens kompresjonstights tilsynelatende ikke har noen effekt på løpeprestasjonen, så har en australsk studie vist at kompresjonsstrømper setter fart på restitusjonen, hvis du går med dem i to døgn etter en maraton. 

Kilde: Ohio State University Wexner Medical Center

Vi anbefaler: Genialt løpebelte

Nå kan du oppbevare telefon, nøkler og kredittkort på en enkel og trygg måte når du trener. Med dette smarte beltet kan du nemlig ha alle de viktige tingene med på løpeturen, sykkelen eller på treningssenteret. Beltet har to lommer som kan utvides og holde fast tingene dine, så du nesten ikke merker at du har dem med. Med de to lommene kan du ha nøklene i den ene, mens telefonen kan ligge sikkert og uten å bli ristet i den andre.

Den store lomma har en liten utgang til høretelefonene på baksiden, og beltet er også vannavvisende slik at tingene dine ikke blir våte. Akkurat nå får du det geniale beltet sammen med to utgaver av Norges beste treningsmagasin, Aktiv Trening, for KUN 69,50 kr. (+29,50 kr i porto og ekspedisjon), TOTALT 99 kr. Du får også med en digital løpeguide med mange tips om hvordan du blir en raskere og bedre løper. Her kan du lese mer om tilbudet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: