Strømper, tights, shorts og t-skjorter med kompresjonsegenskaper har vunnet fram blant mange løpere. Men en studie viser at det er bortkastet tid og penger å ta på seg de stramme tightsene. I hvert fall hvis håpet er å utsette muskeltrøttheten for å kunne løpe lenger.
En teori bak fordelene ved den stramme bekledningen, er at den reduserer vibrasjonene i musklene, noe som ellers koster energi. Det skal medføre at musklene blir slitne senere når de er innpakket i kompresjonstøy.
Studien fra Ohio State University viser imidlertid at den reduserte muskelvibrasjonen ikke kan kobles til nedsatt muskeltrøtthet.
Kompresjonsstrømper booster restitusjonen
Forsøkspersonene skulle løpe 2 x 30 min på en tredemølle med 80 prosent av makshastigheten. På den ene turen var de iført kompresjonstights.
De fikk målt puls, og tredemølla kunne registrere hvor tung de landet og hvor kraftfullt de satte av ved hvert skritt underveis. Kroppsholdningen ble registrert på millimeteren med motion capture-teknologi, og før og etter testen fikk de også målt beinstyrken.
Resultatet viste ingen forskjell på kompresjonstights og vanlige tights når det gjaldt uttrøttingen av musklene.
Forskerne understreker imidlertid at hvis man føler at de stramme tightsene hjelper, så skal du selvsagt bare fortsette å bruke dem.
Mens kompresjonstights tilsynelatende ikke har noen effekt på løpeprestasjonen, så har en australsk studie vist at kompresjonsstrømper setter fart på restitusjonen, hvis du går med dem i to døgn etter en maraton.