Kompresjonstights
Kompresjonstights

Stramme kompresjonstights reduserer tilsynelatende ikke muskeltrøttheten, viser ny forskning. 

© iStockphoto

Kan man løpe lenger med kompresjonstights?

En studie har undersøkt effekten av kompresjonstights under løping. Både i forhold til muskeltrøtthet og løpeteknikk. Vet du om du bør investere i et par?

1. juni 2018 av Hans Westhausen Gottlieb

Strømper, tights, shorts og t-skjorter med kompresjonsegenskaper har vunnet fram blant mange løpere. Men en studie viser at det er bortkastet tid og penger å ta på seg de stramme tightsene. I hvert fall hvis håpet er å utsette muskeltrøttheten for å kunne løpe lenger.

En teori bak fordelene ved den stramme bekledningen, er at den reduserer vibrasjonene i musklene, noe som ellers koster energi. Det skal medføre at musklene blir slitne senere når de er innpakket i kompresjonstøy. 

Studien fra Ohio State University viser imidlertid at den reduserte muskelvibrasjonen ikke kan kobles til nedsatt muskeltrøtthet. 


Kompresjonsstrømper booster restitusjonen

Forsøkspersonene skulle løpe 2 x 30 min på en tredemølle med 80 prosent av makshastigheten. På den ene turen var de iført kompresjonstights. 

De fikk målt puls, og tredemølla kunne registrere hvor tung de landet og hvor kraftfullt de satte av ved hvert skritt underveis. Kroppsholdningen ble registrert på millimeteren med motion capture-teknologi, og før og etter testen fikk de også målt beinstyrken. 

Resultatet viste ingen forskjell på kompresjonstights og vanlige tights når det gjaldt uttrøttingen av musklene. 

Forskerne understreker imidlertid at hvis man føler at de stramme tightsene hjelper, så skal du selvsagt bare fortsette å bruke dem. 

Mens kompresjonstights tilsynelatende ikke har noen effekt på løpeprestasjonen, så har en australsk studie vist at kompresjonsstrømper setter fart på restitusjonen, hvis du går med dem i to døgn etter en maraton. 

Kilde: Ohio State University Wexner Medical Center

Få et par suverene vintertights

Nå er det slutt på å fryse på løpeturen. For bare 99,50 får du nå et par flotte løpetights som er designet for å sitte inntil kroppen og holde kulda ute. Dermed kan du nyte løpeturen og bruke energien på å løpe i stedet for å varme opp kroppen. De sorte tightsene er elastiske, har glidelåser ved anklene og sitter herlig tett inntil kroppen. Det er reflekser ned langs siden av beina, slik at du blir sett på mørke kvelder og bak er det en lomme med glidelås til nøkler, kort, energibar eller lignende. Akkurat nå får du de flotte tightsene sammen med tre numre av Aktiv Trening for bare 99,50 kr (+ 49,50 kr. i porto – i alt 149 kr.). Så da er det ikke lenger noe problem å nyte treningen og komme godt i gang med 2019. Her kan du lese mye mer om det fantastiske tilbudet. 

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: