Slik velger du løpevest

En vest er ofte det optimale valget for løpeturer i overgangssesongen når det er akkurat kaldt nok til en langermet trøye, mens en jakke lett blir for varm.

Tørt vær og lett til moderat vind er perfekte forhold for en vest. Særlig når farten økes, vil du sette pris på det ultralette og ermeløse plagget.

Kragen Kan godt være høy og ganske tett, slik at du unngår trekk og kald luft nedover hals, nakke og bryst. Du kan jo alltid trekke ned glidelåsen hvis du får behov for mer luft.

Tips: En lett og myk fôring på innsiden gjør kragen langt mer behagelig.

Glidelåsgarasje En liten tøybit som dekker selve glidelåssleden når den er trukket helt opp. Det hindrer at metallet slår og irriterer mot hake og hals. Det er en liten detalj, men den har forbløffende mye å si for komforten når du løper.

Glidelås Skal være gjennomgående og gå helt opp i halsen, slik at vesten kan lukkes helt. Sjekk også at glidelåsen er tildekket, slik at ikke vinden trenger inn og gjør deg kald.

Snøring En justerbar elastisk snor i livet er nesten uunnværlig i nylonvestene. Den gjør det mulig å finjustere passformen, samtidig som den bidrar til at vesten holder seg på plass. Snøringen skal være lett å justere, gjerne med én hånd, og den må ikke henge og slenge. Vester i mykt skallmateriale er gjerne litt kraftigere og mer fleksible, slik at snøring i livet ikke er like avgjørende for passformen.

Ermeåpning Avslutningen ved ermene er en av de viktigste detaljene. Er åpningen for løs, slipper vinden inn og blåser over hele kroppen. Det kan medføre et betydelig varmetap. Er den for stram og tett, kan den irritere og gnage i armhulen. En myk og ettergivende strikkant rundt hele åpningen er en klassisk og velfungerende løsning.

Lomme En liten glidelåslomme med plass til blant annet nøkler, mobiltelefon eller mp3-spiller, er en smart detalj. Lommen skal sitte så nær kroppen at ikke innholdet henger og slenger. Lommen kan med fordel være plassert høyt på vesten eller ved korsryggen. Da sitter den nærmere kroppen. Utgang for øreproppledning er et pluss.

Passform En tett og kroppsnær passform, særlig rundt brystet og øvre del av overkroppen, gjør at vesten ikke blafrer og støyer i vinden når du løper. Sjekk også at det er god lengde i ryggen, slik at korsyggen dekkes ordentlig.

Tips: Prøv flere modeller slik at du merker forskjellene. Vesten skal sitte godt uten å stramme noe sted.

Materiale Vindtetthet og pusteevne er to viktige faktorer. Ofte er løpevesten i et tynt nylonmateriale som er meget lett og vindtett. Pusteevnen blir gjerne også bedre hvis vesten har ventilasjonskanaler og/eller luftig nettingmateriale i for eksempel ryggen.

Tips: Pusteevnen må være god. Vindtetthet er klart viktigst på fronten, mens ryggen godt kan være mer åpen og luftig.

Pakk den sammen En viktig fordel med en tynn nylonvest er at det er lett å pakke den sammen underveis, hvis det blir for varmt. Noen vester har en liten glidelåslomme som vesten kan pakkes inn i. Sammenrullet tar normalt ikke vesten mer plass enn en appelsin og får lett plass i hånden.

Tips: Stikk eventuelt den sammenbrettede vesten i linningen på løpetightsen, slik at du har hendene fri.

Tre enkle kjøpetips

Velg materiale. Løpevester fås gjerne i tre slags materialer:

Nylonvev, er tynt og lett og har god vindtetthet, men materialet puster ikke særlig godt.

Mykt skallmateriale er mykere, tykkere og varmere, og pusteevnen er god. Prisen er også noe høyere.

Vindtett membran. Denne innlagte plastfilmen er helt vindtett, men huden kan likevel puste, og svettedamp slipper ut. Dessuten tåler den en regnskur.

Ventilasjon Løping er intens trening som krever god ventilasjon. Selv de mest pustende materialene kan ikke matche ventilasjonsåpninger eller netting som slipper ut overskuddsvarmen uhindret.

Mindre er oftest best Ikke la deg lokke av smarte lommer, mange justeringsmuligheter og andre detaljer som umiddelbart virker smarte. Etter vår

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: