Bakterie-trøye
Bakterie-trøye

Ventilasjonshullene åpner eller lukker seg av seg selv basert på hvor mye personen svetter og hvor mye varme som utvikles. 

© Hannah Cohen/MIT Media Lab

Sci-fi-sportstrøye lagd av coli-bakterier

Den intelligente trøya kan reagere på utøverens svette- og varmeproduksjon og regulere ventilasjonen basert på det.

13. juni 2017 av Hans Westhausen Gottlieb

Forskere fra Massachusetts Institute of Technology i USA har utviklet en intelligent sportstrøye med svette- og fuktsensitive celler, slik at jo mer du svetter, desto mer åpner trøyas ventilasjonskanaler seg opp. 

MIT-forskerne har utviklet trøya ut fra en spesiell variant av E-colibakterier (ikke en av dem som gjør oss syke), som krymper eller utvider seg, alt etter luftfuktigheten. Forskernes formål har vært å "printe" en tolags-struktur av disse bakteriene på naturlig lateks. 

I tillegg er åpningene på trøya nøye plassert ut fra kroppens svette- og varmesoner. 

Mye svette er ikke alltid det samme som varme


"Folk tror at svette og varme er det samme, men det er faktisk områder som produserer masse svette, men ikke spesielt mye varme," sier en av forskerne som står bak utviklingen av trøya, Lining Yao. 

Ifølge hans kollega Wen Wang, jobber de i øyeblikket med å kombinere fluoriscerende veller med sportsklær slik at du lettere blir sett i mørket. I tillegg er det potensiale for å utvikle sportsklær med luktegenskaper ved hjelp av en lignende form for bioteknologi, ifølge forskerne. 

Trenger du en god sportstrøye, men synes coli-bakterier er litt vel avansert etter din smak, så får du akkurat nå en langermet treningstrøye fra Craft til sterkt nedsatt pris ved å tegne et abonnement på Aktiv Trening. Trøya er i et behagelig og elastisk materiale, og kan brukes til stort sett all slags trening. Se mye mer om trøya her. 

Kilder: Science Advances og MIT

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: