12 vanvittige facts du ikke visste om løpesko

Uansett hvor mye du vet om løpesko, så er vi sikre på at du ikke kjente til disse morsomme og rare tingene.

24. november 2016 av Lasse Lyhne

Du er nok klar over at løpeskoene dine er lagd for løping. Du vet kanskje også at deres primære funksjon er å dempe støt fra underlaget og rette opp foten din hvis den detter for mye innover. Men det finnes også mange sprø fakta om løpeskoen som du ikke kjenner til. Visste du for eksempel ...

1… at de første spede steg mot utviklingen av løpeskoen ble tatt mot slutten av 1800-tallet da man fant opp en metode for å lime en myk og fleksibel gummisåle på en læroverdel (hittil hadde skosåler vært lagd av tre eller lær). Skoene ble kalt gummisko eller sneakers på engelsk fordi man kunne bevege seg lydløst rundt i dem. De ble i første omgang populære blant ...innbruddstyver.

2. … at Puma lanserte den første elektroniske løpeskoen i 1986. RS-100 Computer Shoe het den. Den hadde en innebygd skritteller - eller innebygd er kanskje å dra det for langt. Skrittelleren var på størrelse med en fyrstikkeske og ble montert i en stor lomme bak på skoen. Til gjengjeld kunne den kobles opp til en Commodore 64. Awesome!

3. … at nettopp Puma og Adidas er utviklet av to tyske brødre Rudolf og Adolf Dassler. De etablerte et skofirma i fellesskap i 1922 og lagde blant annet sko til den amerikanske sprinteren Jesse Owens under OL i 1936. I 1948 ble de uvenner og delte seg opp i henholdsvis Adidas og Puma. .

4. … at Adidas ganske enkelt uttales A-di-das (noe amerikanerne ikke klarer å finne ut av), mens Nike uttales Nay-key og Saucony uttales suck-a-knee.

>>Les vår store test av de nyeste løpeskoene og få svar på alle dine spørsmål om valg av løpesko HER.<<

5. …. at det i 2014 ble solgt løpesko for over 3 millarder dollar i USA. Det var en fordobling siden 1999 og en tredobling av omsetningen fra 1990.

6. … at den dyreste løpeskoen som noensinne er blitt satt i produksjon er New Balance 240 v3 leather. En sko med mye støtdemping og en overdel i spesielt mykt Horwen-lær. Skoen er veldig tung (over 400 gram) og stiv. Til gjengjeld koster den 399 dollar i USA, mens prisen på det europeiske markedet er cirka 3500 kr. .

7. … at den dyreste løpeskoen som noensinne er solgt, er piggskoene Roger Bannister bar da han i 1964 som den første løp en mile (1.609 meter) på under fire minutter. De legendariske, om enn noe slitte lærsålene, ble solgt på auksjon i 2015 for 2,8 millioner kroner.

8… at etiopiske Abebe Bikila under OL i 1960 satte verdensrekord på maratondistansen med tiden 2.15.16 ... barbeint. Hans sponsor hadde gitt ham et par løpesko, men han synes de gnagde på foten.

9. … at det kanskje var en grunn til at de gnagde. For moderne løpesko slik vi kjenner dem, så først dagens lys på 80-tallet, da Asics utviklet geleputer og kiler til å kontrollere fotens fall innover.

10. … at verdens største sportsmerke, Nike, først ble etablert i 1971. Det hadde imidlertid eksistert siden 1964 under navnet Blue Ribbon Sports.

11. ...at en av Nikes stiftere Bill Bowerman fant opp Nikes berømte Waffle-såle i 1974 ved å helle gummi i sin kones vaffeljern.

12 … at løpeskoprodusentene har mer å takke kvinner for. For mye av den nye teknologien som utvikles til løpesko, utvikles fra undertøysindustrien. Her har produsentene funnet mye inspirasjon til myke, støtdempende og lette materialer.

GLEM kalde løpeturer! Få et baselayer-sett fra Craft superbillig sammen med Aktiv Trening.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: