Vi har løpt knapt 100 km i nye supersko. Det har vært moro. 

Anmeldelse: Nike Zoom Fly

Tidligere i år lanserte Nike sin nye supersko, som ved hjelp av ny teknologi, skulle gi oss en maraton på under to timer - og det er ganske spesielt.

15. juni 2017

Få løpesko har fått så mye oppmerksomhet som Nikes Vapor Fly som ble lansert i forbindelse med amerikanernes ambisiøse Breaking 2-prosjekt i våres (forsøket på å løpe maraton på under to timer. ) 

Nike hevdet at skoen kunne gjøre løpere fire prosent mer effektive, og ble heftig diskutert blant annet på grunn av kullfiberplaten som ligger langs mellomsålen og som skal fungere som en fjær som skyter løperen fram. 

Det er ikke denne skoen vi har testet, det er lillebroren Zoom Fly som bygger på samme teknologi (inkl. den berømte platefjæren), men i en mer mosjonsvennlig utforming og ikke minst pris. Og tro oss, det er en ganske spesiell sko. Men la oss starte fra toppen.  

Overdelen

Overdelen på Zoom Fly er i Nikes egenpoduserte mesh. Et tynt, tolags materiale med god pusteevne og god støtte. Skoen går over vristen, men gir bra med plass til tærne. 

Flywire-trådene trekker hele overdelen sammen rundt foten når du strammer lissene. Det fungerer godt og gjør at den enkle overdelen fortsatt holder bra. Som du kan se på bildet, så opplevde vi at overdelen på innsiden av skoen falt litt ut over sålen. Det ga oss imidlertid ingen problemer. 

Lissene er for øvrig Nikes tynne og glatte lisser, og de må snøres godt for at de ikke skal gå opp. 

Stor test av joggesko - les mer her


Hælkappe

Hælkappen er ganske høy og bygd opp av et fastere materiale. Det gir støtte til foten, og bidrar til å redusere fotens fall innover (overpronasjon). Bak er sålen gjort spiss. Det skal forbedre skoens aerodynamikk, men du må være en ganske god løper for å få glede av det. 

Mellomsålen

Det er mellomsålen alt handler om, og her finner vi stort sett alle nyskapninger. I motsetning til tradisjonelle racersko som vanligvis har en flat, lav såle og et lite hældropp (forskjellen fra hæl til forfot), kjører Zoom Fly med en nesten tre cm tykk såle og et hældropp på 10 mm. Det merkes godt, for skoen har en suveren støtdemping både i forfoten og hælen.  

Skummet

Selve skummaterialet har Nike spart på, hvis vi sammenlikner med high end-versjonen av skoen. Her er det snakk om det vanlige Lunarlon-skummet og ikke det nyutviklede ZoomX-skummet. Det er deilig mykt og dempende, men det gjør også at skoen ender med å bli litt overvektig for en racersko. 249 gram veier den i str. 10. Det er cirka 30 gram for mye. 

Fiberplata

 Akkurat som sin dyrere storebror, har Zoom Fly en fiberplate på langs av mellomsålen. Det gjør skoen enormt stiv, noe som støtter opp under den gode løpestilen. 

Løpeopplevelse

Det er sjelden vi har opplevd å ta på en sko og umiddelbart kjenne hvordan den påvirker løpestilen. Det er tydelig hvordan sålens oppbygning og den stive fiberplata hjelper deg fram på foten og får deg svært raskt gjennom løpesteget. 

Vi har faktisk lagd en liten, uvitenskapelig test ved hjelp av løpestilredskapet SHFT, som måler mange løpestilparametre. Vi fant ut at kadensen økte og kontakttiden (hvor lenge foten er i bakken for hvert skritt) ble redusert, når vi sammenliknet Zoom Fly med mer tradisjonelle sko i samme vektklasse. 

Samtidig er komforten i skoen veldig høy. Den kraftige sålen gir forbilledlig støtdemping, og skoen er uten tvil nok polstret både til halvmaraton og maraton. 

Spørsmålet er om det er mulig å holde den gode, dynamiske løpestilen som skoen krever gjennom et langt løp. Det kreves i hvert fall mye styrke og utholdenhet. Hvis du kommer ut av løpestilen og begynner å lande på hælen, så går du fra å ha en enestående sko til å ha en fin, men mer ordinær sko. 

Konklusjon

Zoom Fly er unik. Den gir merkbar hjelp til løpestilen og gjør at du setter av raskere. Den er samtidig velkonstruert og gjennomtenkt, og det virker som den holder ganske mange kilometer. En superspennende sko for deg som har fokus på fart og i tillegg har utholdenheten og kondisen til å forfølge den. 

Er du løper og kunne tenke deg en enhet som ikke bare sporer hvor langt og rastk du løper, men som også analyserer løpeteknikken din basert på flere parametre? Da er SHFT ONE kanskje noe for deg. Du kan få SHFT ONE som en eksklusiv velkomstgave sammen med et abonnement på Aktiv Trening. Her kan du lese mer om tilbudet

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: