Blir jeg raskere av lette sko?

Skal du løpe mosjonsløp bør du vurdere et par lette løpesko. Men det er en ulempe ...

17. juni 2019

Du løper raskere i lette sko. Det er den vanlige antakelsen blant løpere. Ideen er at jo mindre vekt du må bære på for hvert skritt du tar, desto mindre energi bruker du.

Men er det sant? Og hvis ja, hvor mye raskere blir du? Det har forskere fra University of Colorado undersøkt.

30 sekunder på 5 km

Etter å ha undersøkt 18 raske løpere (under 20 min på 5 km) er de klare med et svar. Og det lyder som følger: 0,78 prosent per hundre gram lettere skoen er. Eller knapt 10 sekunder på 5 km hvis du løper den på 20 min., og enda mer hvis du ikke er fullt så rask.

Går du fra et par tunge mengdetreningssko på 700 gram per par, til et par lettere racere på 400 gram per par, betyr det en tidsmessig besparelse på opp til 30-40 sekunder på 5 km avhengig av hvor rask du er.

Slitne muskler

Men før du begynner å regne ut hvor mange minutter du vil spare på maraton ved å løpe i ultralette sko, eller ved å droppe skoene helt, så vit at det ikke bare er skoens vekt som påvirker hvor effektivt du løper i dem. Også støtdempingen spiller en stor rolle. Særlig etter 10-15 km når musklene begynner å bli slitne.

Faktisk har en annen studie vist at støtdempende sko gjør deg 3-4 prosent mer effektiv enn om du løper barbeint. Så det gjelder å finne den rette balansen mellom vekt og støtdemping.

Det er nok en grunn til at verdensrekorden på maraton er satt i et par relativt velpolstrede sko, Adidas Adios Boost, på 460 gram per par.

kilder

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27327023/ http://journals.lww.com/acsm-msse/Pages/default.aspx?PAPNotFound=true

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: