Bytt sko og unngå skader

Løpere som veksler mellom flere par løpesko i løpet av uken, har 39 prosent lavere skaderisiko, ifølge undersøkelse.

18. februar 2014

Varier treningen. Det har alltid vært et kjernebudskap til løpere som vil unngå

skader

. Nå kan vi legge til at du bør variere skotøyet.

En ny studie av 264 mosjonsløpere har nemlig vist at løpere som bruker flere par løpesko hver uke, har 39 prosent lavere risiko for å få løpeskader enn dem som holder seg til de samme skoene.

I de 22 ukene forsøket varte, var det knapt en tredel av løperne som pådro seg skader. Skadene var likevel klart mest utbredt blant løpere som stort sett løp mesteparten av treningsmengden i samme sko, mens den gruppen av løpere som byttet mellom flere par sko var langt mindre plaget av skader.

Forskjellen forklares ved at forskjellige sko belaster bena på forskjellig måte, og at belastningen på føtter og ben dermed endres en smule hver gang man bytter sko. Du kan altså godt bytte mellom sko av samme type. Men veksler du mellom for eksempel tradisjonelle mengdetreningssko, lette konkurransesko og terrengsko, vil det ikke bare variere belastningen, men også gi større løpeglede.

Nøkkelordet er variasjon Variert trening og variasjon av fottøyet gir redusert skaderisiko. Et større utvalg av sko gjør også løpingen morsommere, særlig fordi det også innbyr til å flytte treningen vekk fra vante ruter.

SLIK BØR DU VARIERE FOTTØYET
DAG 1 DAG 2 DAG 3
Trening 40–100 min langtur. Løpes på vei og i parker i jevnt tempo. 20–40 min intervaller eller tempoturer. Løpes på vei, bane eller stier med jevnt underlag. 30–90 min bakker og terreng. Løpes på stier i skogen – gjerne med mange bakker.
Sko Solide mengdetreningssko med god støtdemping og ev. pronasjonsstøtte. Lette og smidige sko som inviterer til høy fart og styrker føttene. Terrengsko med godt feste og god kontakt med underlaget.

Source #Journal of Medicine & Science in Sports

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: