1. Skadesrisikoen øker Løping er en fremadrettet bevegelse der du for hvert skritt lander med stor kraft ( cirka tre ganger din egen kroppsvekt) på hælen først. Deretter ruller foten fram og inn. Det er dette bevegelsesmønsteret skoen er designet for. Når du går, lander du med mindre kraft, du går mer framme på foten og du faller ikke inn på samme måten. Det betyr at løpeskoene er for harde og for korrigerende til å gå i.
2. Du sliter ut skoene
Et par løpesko holder i 800-1000 km, og det spiller ingen rolle om du går eller løper i dem. Går du dine 10 000 skritt om dagen blir det faktisk 35-40 km i uka eller rundt 160 km i måneden. Dermed har du slitt ut de dyre skoene ganske raskt. Spiller du fotball eller står på skateboard eller gjør andre ting i skoene, så slites de enda raskere. Da ryker den pustende, men ikke spesielt slitesterke overdelen.
>>Les vår store test av de nyeste løpeskoene og få svar på alle dine spørsmål om valg av løpesko HER.<<
3. Du går glipp av god trening
Mens løpeskoene skal være godt støtdempet og ha god støtte for ikke å gi skader, bør gåskoene være mer utfordrende. Et par flate og myke sko som for eksempel Nike Free eller lignende, stiller større krav til muskler og ledd i føtter og bein, og gjør dem gradvis sterkere. Det betyr på sikt færre løpeskader.
4. Du risikerer å tråkke over Løpesko har en såkalt høy "stackhight". Det vil si at det er en veldig rett såle på dem, og de løfter deg som regel et par centimeter over bakken. Det gir mye støtdemping, men det gjør også skoene ustabile ved sideveisbevegelser. Du risikerer derfor å tråkke over, spesielt hvis du spiller tennis, fotball, badminton eller andre ting.
5. Du venner hjernen til skoene Det høres kanskje rart ut, men om du bare løper i løpeskoene dine, så programmerer du også hjernen til at de skal løpe med en gang skoene kommer på føttene. Går du alltid rundt i skoene, vet ikke hjernen helt hva som skal skje når du begynner å løpe.