Hva er en lettvektssko?

Jeg hører ofte at folk snakker om lettvektssko. Men hva er det, og kan alle bruke det?

Lettvektssko er litt mindre robuste enn vanlige mengdetreningssko. Produsenten har brukt lettere og mindre materialer for at skoen skal veie mindre.

Lettvektssko

egner seg spesielt til intervaller og tempoturer samt 5- og 10-kilometerløp. Her kan du nemlig spare tid på å ha lette sko, og 2–5 sekunder per kilometer er slett ikke urealistisk. Det varierer likevel mye fra løper til løper.

Lettvektsskoene er ikke beregnet på de lange distansene – på grunn av den minimale støtdempingen sliter det for mye på legger og hofter. Men liker du korte mosjonsløp og mange intervaller, vil du kunne heve løpingen ved å bruke lette løpesko.

Skoene kan også ha en stor psykologisk effekt. Før et mosjonsløp kan du for eksempel prøve å varme opp i de vanlige skoene dine, og så bytter du til lettvektsskoene rett før start. Det føles som å gå fra en Skoda til en Ferrari.

1: Hælkappen på lettvektsskoen er lavere og mindre fast. Det sparer vekt, men betyr mindre stabilitet, noe som går ut over komforten.

2: Mellomsålen er også tynnere og fastere enn på en klassisk treningssko. Det gjør den lettere, men det går ut over støtdemping og pronasjonsstøtte.

3: Vekten er det det handler om. Mens en vanlig treningssko veier 300–400 gram, kan en lettvektssko ligge helt nede på 200 gram.

4: Yttersålen har mindre av den slitesterke gummien som finnes i vanlige løpesko. Lettere, men mindre holdbart.

5: Overdel. Overdelen har ikke myke, fleksible materialer, men er som regel tynn og fast.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: