Hvordan velger jeg riktige løpesko?

Løpeskoene synger på siste vers, og jeg må ha nye. Men hvordan velger jeg riktig?

Når du skal kjøpe løpesko, er det viktig at du kjenner løpestilen din, slik at du vet hvordan foten lander og tar sats igjen. På den måten unngår du at valget av sko avgjøres av fancy farger og andre uvesentlige faktorer.

For å finne ut av dette, bør du foreta en løpestilsanalyse i en spesialforretning. Der får du undersøkt stegavviklingen, ofte både barbent og med løpesko. Du kan også ta med de brukte skoene dine som supplement til analysen. I butikken vil de nemlig kunne se hvor du sliter skoene mest. Når du vet hvordan foten lander, så vet du også hva slags løpesko som passer best til foten din.

Man benytter begreper som nøytral løpestil, lett til kraftig overpronasjon og supinasjon. Dette er uttrykk for hvordan foten beveger seg og hvilken del av foten som har mest behov for støtte, slik at du reduserer faren for belastningsskader i blant annet akillessener, knær og hofter.

>>Les vår store test av de nyeste løpeskoene og få svar på alle dine spørsmål om valg av løpesko HER.<<

Hva slags løpestil?

Det er viktig å velge den løpeskoen som passer best til fotens anatomi. Det finnes fire hovedgrupper av løpestiler:

Supinasjon: Her holder foten seg på utsiden fra landingen på hælen, gjennom rullingen fremover på foten og til frasparket. Skjer dette, skal du ha en supinasjonssko.

Nøytral løpestil: Når du har en nøytral og naturlig stegavvikling, bør du velge en nøytral løpesko. Løpestilen er nøytral når du lander på hælens utside og ruller frem på foten mens den faller litt innover.

Lett/moderat overpronasjon: Du har lett overpronasjon når foten faller innover etter landing på hælens utside og under rullingen fremover på foten. I dette tilfellet skal du velge en sko som kompenserer for lett overpronasjon.

Kraftig overpronasjon: Du trenger en løpesko mot kraftig overpronasjon når fotens naturlige pronasjonsbevegelse er så uttalt at foten knekker kraftig innover når du tar løpeskrittene.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: