Produktinfo Nøytral løpesko med grov såle for terrengog asfaltløping. Overdel uten sømmer. Hurtigsnøring med liten lomme til lissene. Vekt: 321 gram (str. 43). Fås også i en variant som forebygger overpronasjon.

Løpesko: Utsøkt allsidig

Med XR Crossmax tar Salomon sikte på å slå bro mellom de rendyrkede terrengskoene og den klassiske løpeskoen for harde underlag. Og det har de langt på vei klart.

## Salomon XR Crossmax | |

Passform: Skoen danner nærmest en symbiose med foten.

Funksjon: Skoen er, og oppfører seg som, en hybrid. På godt og vondt.

Kvalitet: Bearbeiding og materialer er av meget høy klasse.

Konklusjon: Med XR Crossmax har Salomon satset målrettet på å utvikle en sko som fungerer både i og utenfor terrenget. Det har de i høy grad også klart. Men testturene våre viser likevel at heller ikke de franske spesialistene kan oppheve fysikkens lover.

Pris: 1200kr.

www.salomonrunning.com

Salomon XR Crossmax

For de fleste løpere består som regel ikke terrengturen av ren terrengløping i mer eller mindre krevende terreng. Som regel er det snakk om en kombinasjon av jevne grusveier, knudrete stier og kanskje enkelte partier med asfalt. Nøyaktig den kombinasjonen tar franske Salomon høyde for med sin "halvterrengsko", XR Crossmax.

Akkurat som med bilverdenens SUVer har produsenten vært ute etter å lage en hybrid som fungerer både på landevei og i terreng. Det virker som en god idé på papiret, men det innebærer også en viss risiko for at "SUV-skoen" faller pladask mellom to stoler, uten å fungere særlig bra verken i terrenget eller på asfalt.

Som en av verdens ledende produsenter av terrengsko og annet friluftsutstyr, vet imidlertid Salomon utmerket godt hvilke krav som stilles til et par gode løpesko. Og XR Crossmax skuffer da heller ikke.

Det merkes at ingeniørene i sine bestrebelser på å skape en sko som fungerer brukbart på asfalt, ikke har glemt at det er i terrenget at kampen står, og at det er der den skal vise hva den er god for.

Før vi kommer så langt, skal imidlertid skoen snøres på foten. Og det er en fornøyelse! Foten smetter lett og elegant på plass i skoen, og med et trekk i hurtigsnøringen sitter den som støpt på foten. Den førsteklasses passformen skyldes i høy grad kombinasjonen av en komfortabel innleggssåle, en godt polstret pløse og ikke minst en overdel som er helt fri for sømmer, og som sitter perfekt på foten. Passformen er optimal.

Når man først er ute på steppene, står det også raskt klart at Crossmax er en sko som vil kunne tilfredsstille raske løpere. Den meget beskjedne vekten, den suverene passformen og den grove sålen som biter seg fast i underlaget, gir en enestående fremdrift. Vel å merke så lenge underlaget ikke er altfor usivilisert. I sølete bakker, særlig i utforbakkene, og på stier med steiner og røtter viser nemlig skoen visse svakhetstegn.

Mønsteret i hælen er tilpasset harde underlag og har ikke godt nok feste til å bremse kontrollert på glatt føre. Og fordi det har vært nødvendig å bruke støtdempende elementer i sålen, for å gjøre asfaltløpingen til å holde ut, blir skoen litt høyere og mer vaklevoren. Det går utover stabiliteten ved ankelen. Samtidig blir sålen så stiv at du mister litt føling med underlaget.

Ingenting av dette har noen større betydning på vanlige, noenlunde jevne stier, men det viser likevel hvor Salomon har måttet inngå kompromisser for å skape en sko som funker til det meste. Og hvordan er egentlig asfalt egenskapene, som skal være en av skoens fordeler? Vel, de er godkjente, så vidt. Sammenlignet med en vanlig løpesko er støtdempingen litt vel hard, og de grove knottene ruller ikke like så smidig over asfalten som for eksempel en Asics Kayano eller Nike Pegasus.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: