Løpesko
Løpesko

Her får du svar på noen ofte stilte spørsmål om løpesko. 

© iStock

Seks ting du bør vite om løpesko

Kan man gå i løpeskoene? Og er dyre sko bedre enn billige? Få svar på de vanligste spørsmålene om løpesko her.

5. august 2021 av Claus Bjarnø og Lasse Lyhne.

Hvor lenge holder et par løpesko? 
Det er vanskelig å si, og avhenger av vekten og løpestilen din og hvilke sko det er snakk om. Generelt er det slik at lette, myke såler, som for eksempel Nikes React, trykkes fortere flate enn harde, mer kompakte såler. Du bør kunne forvente å løpe mellom 500 og 1000 km i løpeskoene. 


Hvordan vasker jeg dem?
Er skoene skitne, så vask dem med en myk børste og varmt såpevann. Unngå å putte dem i vaskemaskinen, da det kan ødelegge limet skoene er festet med.


Bør løpesko «løpes inn»?
Det er faktisk sjelden. De fleste moderne løpesko er gode å løpe i helt fra første skritt. Men veldig stive og harde sko kan nok bli mer medgjørlige etter 20–30 km. 


>>Les vår store test av de nyeste løpeskoene og få svar på alle dine spørsmål om valg av løpesko HER.<<


Hvilken størrelse bør jeg kjøpe?
Løpesko er ofte veldig små i størrelsen, og de fleste løpere går halvannet til to numre opp, sammenlignet med vanlige sko. Du bør også ha cirka 1 cm ekstra i tuppen, slik at skoene ikke klemmer tærne. 


Kan jeg bruke løpeskoene til å gå i?
Ja, det kan du, men skoene er ikke laget for det, og du sliter unødvendig på dem ved å gå i dem. Unngå i hvert fall å bruke dem til styrketrening og ballspill. De er for høye og ikke laget for sidelengs bevegelser. 


Er dyre sko bedre enn billigere?
Nei, det er det ikke noen automatikk i. Dyre sko består ofte av dyrere elementer som geléputer, skum med ulik grad av mykhet og trykkavlastende skum. Det er slett ikke sikkert at det er noe du har behov for, så sats heller på en sko som passer løpestilen din, uavhengig av pris. Men unngå de billige «supermarkedsskoene» til 500–600 kroner (selv om de er fra kjente merker), for de er ofte av svært dårlig kvalitet.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: