© Kenneth Drabæk

Slik velger du løpesko

Løpeskoene skal sitte som om de var skreddersydd.

19. mai 2011 av Lasse Lyhne

Skoene er det suverent viktigste utstyret når du skal løpe. Skadene kommer fort hvis du løper i et par vanlige, utgåtte joggesko. Løpeskoene er konstruert spesielt for løping. De gir komfort og støtte, og er avgjørende for løpegleden. Her ser du hvordan du finner sko som passer for deg.

Kile I noen løpesko er innsiden av mellomsålen utstyrt med en kile i et stivere materiale. Hensikten er å støtte opp foten slik at den ikke faller for mye innover under stegavviklingen. Det er lett å bli skadet hvis du ikke får riktig støtte.

TIPS: En løpestilanalyse i en spesialforretning for løpesko vil vise hva slags støtte som fungerer best for deg.

Slitesåle Slitesålen tar seg av bakkekontakten. Den er laget av slitesterk gummi som gir veigrep, samtidig som den beskytter mellomsålen.

TIPS: Løper du i skogen, bør du velge en sko med grovere såle.

Hæl De fleste lander på hælen når de løper. Derfor er den polstret med støtdempende materiale. Skoprodusentene har hver sine patenterte løsninger basert på luftputer, gel, skum eller annet støtdempende materiale. Hælen er ofte avrundet slik at steget avvikles mer skånsomt.

TIPS: Det er ikke alle som lander på hælen. En løpetest i en spesialforretning vil avsløre hvor på foten du lander.

Overdelen Lengst foran er overdelen romslig, luftig og godt ventilert slik at ikke føttene blir for varme. Den gode plassen gjør også at skoen ikke gnisser mot foten slik at du får vannblemmer. Bak skal overdelen sitte tettere.

TIPS: Du skal ha 1–1,5 cm ekstra plass foran i skoen. Føttene utvider seg nemlig når du løper.

Pløs Pløsen er ofte tykk og bred. Det hindrer at lissene trykker ubehagelig mot vristen.

TIPS: Løpeskoene skal sitte godt. Snør dem stramt, men ikke slik at de trykker.

Innleggssåle Den løse innleggssålen gir ekstra støtdemping og støtter fotbuen.

TIPS: Du kan kjøpe ekstra kraftige innleggssåler. Det kan hjelpe hvis du sliter med skader.

Logo Logoen er ikke alltid bare pynt og reklame. De stive materialene bidrar ofte til å stabilisere overdelen, slik at skoen sitter bedre fast på foten.

TIPS: Pass på at skoen ikke trykker på vristen.

Mellomsåle Mellom sålen er laget av støtdempende skum- eller gelmateriale. Det beskytter kroppen mot slagene som oppstår hver gang foten treffer bakken.

TIPS: Materialet i mellomsålen fås i forskjellige hardheter. Jo tyngre du er, desto hardere må sålen være.

Se også vårt store testarkiv hvor vi tester joggesko

Slik kjøper du riktig løpesko

Gå til en spesialbutikk Vet du nøyaktig hvilke løpesko som passer deg, kan du selvfølgelig kjøpe dem på nettet. Ellers bør du oppsøke en spesialforretning for løpere. Der finner du kvalifisert betjening som kan hjelpe deg å finne de skoene som passer best nettopp for deg.

Prøv skoen Til tross for alle ekspertenes råd og dyktige veiledning er det du som skal vurdere om skoen er god. Den skal være tettsittende, men uten å trykke noe sted.

Bytt i tide Støtdempingen blir etter hvert flatklemt og slutter å virke. En tommelfingerregel sier at en sko holder i cirka tusen kilometer, men det stemmer ikke alltid. Hvis du for eksempel er en tung løper som løper mest på asfalt, bør du nok vurdere å bytte sko allerede etter 700–800 kilometer.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: