Slik velger du vinterløpesko

Med et par fullblods vintersko på føttene blir det krevende underlaget en fantastisk utfordring som gir ny løpeglede og motivasjon.

Kanter Området rundt tærne skal ha kraftige forsterkninger. Dels for at skoen skal bli mer holdbar, dels for å beskytte føttene. Materialene kan godt være stive, men for mye stivt materiale kan gå utover passformen.

Lav vekt Når du løper på ujevnt og glatt underlag, skal du løpe med korte, raske og dynamiske løpeskritt. Derfor kan det være en fordel å velge en lett sko som støtter en dynamisk løpestil.

TIPS: Løper du lange turer i terrenget, bør du unngå de letteste skoene og heller satse på sko med bedre komfort.

Passform Når det er glatt, må du ha god kontakt med underlaget. Derfor bør du velge sko som sitter tett på foten og formidler best mulig bakkekontakt.

Grov såle Sålen er den viktigste delen av vinterskoen. Det er den som gir feste og holder deg på bena. Løper du i søle og snø, bør du velge en grov såle som biter seg fast i underlaget. Jo større avstand det er mellom knottene, desto mindre er faren for at sølen pakker seg mellom dem. Sålen skal være gummibelagt. Det gjør den mer slitesterk.

TIPS: Noen såler har en innebygd, hard plate som beskytter mot spisse steiner.

Overdel Skoens overdel skal være robust og smussavvisende. Det kan også være en fordel med en overdel i vanntett Gore-Tex-materiale.

TIPS: Når vannet ikke kommer inn i skoen, kan det heller ikke komme ut. Kommer vannet inn ovenfra, ender du opp med en meget vått sokk.

Støtdemping Den støtdempende mellomsålen er et kompromiss. Den må dempe støtene, men likevel ikke være så høy at det går utover stabiliteten. Jo mer ujevnt underlaget er, desto lavere såle bør du velge.

Pigger Løper du på hard is, må du ha pigger. De griper effektivt tak i det glatte underlaget og hindrer at du går over ende. Med pigger bevarer du en naturlig løpestil på is og kan også kjøre tempoøkter.

TIPS: En del sko har fjærende pigger som presses opp i sålen når du løper på asfalt.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: