Stor test: Sesongens beste løpesko

Vi har testet 18 av markedets nye løpesko og kårer de beste både til dere med nøytral pronasjon og dere som bør ha støtte i skoene.

3. april 2014 av Claus Bjarnø og Lasse Lyhne.

For få år siden slo bølgen med naturlig løping inn over løpeskobransjen med full tyngde. Den utfordret det tradisjonelle synet om at løpesko skulle ha solide mellomsåler, kraftige hæler og tunge kiler, og solgte i stedet ideen om lettere, flatere og smidigere løpesko som lot foten jobbe naturlig.

Vi var ikke udelt begeistret for de rendyrkede ”naturlige” løpeskoene, men vi så med begeistring på innflytelsen de fikk på de tradisjonelle løpeskoene. For i stortestene de siste årene var skoene blitt lettere, smidigere og ganske enkelt mer behagelig å løpe i.

Nå tyder det på at pendelen svinger tilbake. Modellene vi tester denne gangen er stort sett blitt hardere, stivere og tyngre. Det betyr mindre komfort enn vi er vant til, og tendensen skuffer våre lette, mer kjappfotede testere. Til gjengjeld får vi mer solide og stabile løpesko med bedre holdbarhet. Og tyngre løpere som lander på hælen får flere sko å velge mellom.

Download pdf'en nedenfor GRATIS og les hele den store testen av sesongens beste løpesko"

Slik tester Aktiv Trening

Vi har testet markedets mest populære modeller til regelmessig løpetrening. Vi peker så langt det er mulig på skoenes styrker og svakheter, slik at du kan treffe et kvalifisert valg og kjøpe de løpeskoene som passer deg best. Aktiv Trenings testpanel er bredt og består av eliteløpere og vanlige mosjonister i alle vektklasser.Vi har testet løpeskoene under alle realistiske forhold og løpt både rolige langturer, kortere tempoturer og intervaller i dem. Løpeskoene er også testet på både asfalt, grusveier og skogstier. Hvert skopar har vært på føttene på minst 3 ulike testere, og det er blitt løpet minimum 100 km i hver modell.Likevel bør du huske på at valg av løpesko er svært individuelt, og at våre opplevelser og konklusjoner bare er veiledende. Det endelige valget bør du selv treffe ut ifra hva som passer dine føtter, din løpestil og din økonomi.

TESTKRITERIER Vi har testet løpeskoene ut ifra følgende kriterier:

  • Passform: Sitter løpeskoen godt og behagelig? Slutter overdelen godt om foten, og er det mulig å finjustere lissene?
  • Komfort: Hvordan sitter løpeskoen rundt foten? Er overdelen myk, smidig og behagelig, eller presser og gnisser den?
  • Løpeopplevelse: Er løpeskoen god å løpe langt i? Føles den lett og dynamisk, og har den god flyt? Eller er den tung, stiv og klossete?
  • Vekt: Er løpeskoen lett i forhold til mengden støtdemping og andre funksjoner, eller er den tung og klumpete rundt foten? Et eksemplar av hver modell i størrelse 43,5 er også veid på vår egen vekt.
  • Støtdemping: Er støtdempingen godt avstemt, så den verken er for myk og ustabil eller for hard og ubehagelig?

PRIS Vi angir veiledende priser, men ofte kan modellene finnes billigere i butikkene eller på nettet.

TOTALVURDERING Sluttkarakteren er en helhetsvurdering av bruksopplevelsen med spesielt fokus på de ulike testkriteriene.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: