Stor test: Sesongens nye løpesko

De nye løpeskoene viderefører trenden med lettere, mer dynamiske sko. Den største forskjellen i år er at skoene er mer komfortable og har bedre støtdemping. Vi har testet 18 populære modeller på markedet.

27. april 2015 av Martin Kreutzer.

Endelig er våren her, og lysten på nye løpesko er aldri større enn nå. Det vet produsentene, det er derfor de lanserer de nye utgavene av skoene sine i mars og april. Sesongens løpesko frister da også mer enn de pleier. Sammenlignet med tidligere årganger har skoene blitt lettere, materialkvaliteten er mye bedre og den generelle komforten uvanlig høy.

Skoene har verken sømmer, gnagende overdeler eller stive mellomsåler. Det gjelder spesielt sko for overpronerende løpere – det vil si løpere som faller for mye innover på føttene når de løper. Historisk sett har sko i denne kategorien vært tunge, med klumpete kiler og en lite dynamisk løpeopplevelse. Den tiden er altså forbi. I stedet for å stoppe fallet innover, har produsentene konsentrert seg om å bremse og kontrollere det. Det finnes flere metoder for å få til det, men resultatet er det samme. Det gir helt annerledes lette og dynamiske sko som støtter perfekt og gir en fantastisk komfort.

Løpeskotest

Last ned pdf-en og få den store løpeskotesten. Vi tester 18 løpesko for nøytrale og overpronerende løpere, kårer to testvinnere og gir nyttige kjøpsråd.

Slik tester Aktiv Trening

Vi har testet de mest populære løpeskoene til hverdagstreningen, og fant ut hva skoene var gode for i løpet av den tiden vi testet dem. Ut fra resultatene kan du gjøre deg opp din egen mening om skoene og kjøpe den modellen som passer deg best. Menneskene som har testet skoene, er rutinerte mellom- og langdistanseløpere med lang erfaring i å teste produkter for løping. De kan avsløre små svakheter som mindre drevne løpere ikke nødvendigvis legger merke til. Vi har testet skoene på variert underlag og har løpt både lange, rolige turer og intensive intervaller. Hvert skopar har sittet på føttene til minst tre forskjellige testere med forskjellig løpeprofil, og vi har løpt minst 100 kilometer i hvert par. Til tross for alt dette er valget av løpesko en høyst individuell sak. Vi kan gi deg en pekepinn om hva markedet har å tilby av gode sko, men til syvende og sist er det hvordan du føler at de sitter på dine føtter som bør avgjøre valget.

TESTKRITERIER Vi har testet skoene ut fra følgende kriterier:

  • Passform: Sitter skoene stramt og behagelig? Slutter overdelen godt rundt foten, og kan snøringen finjusteres?
  • Komfort: Hvordan føles skoene? Er de laget i myke materialer og har behagelige såler? Eller har de merkbare sømmer og såler som trykker under føttene?
  • Løpedynamikk: Er skoene gode å løpe langt i? Og gir de en dynamisk følelse i høy fart? Her har smidigheten og støtdempingen i sålene stor betydning, og ikke minst er vekten en viktig faktor.
  • Veigrep: Hvordan fungerer sålene på forskjellige underlag? Er de glatte på våt asfalt, og biter mønsteret i løs skogbunn?
  • Støtdemping: Hvordan er dempingen? Er den myk eller fast, er det nok demping i både hæl og forfot – eller er det for mye?

PRIS Vi oppgir veiledende priser. Det betyr at du kan finne billigere modeller i butikkene eller på nettet.

SAMLET VURDERING Sluttkarakteren er en helhetsvurdering av bruksopplevelsen, med spesielt fokus på de ulike testkriteriene.

Se også vårt store testarkiv hvor vi tester joggesko

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: