© Istock

Stor test av terrengsko

Med et par joggesko med grove såler kan du løpe både på snødekte stier og bløt skogbunn. Vi har testet 19 av markedets terrengsko.

2. november 2015 av Martin Kreutzer

Når vi nå går inn i en tid med både regn, kulde og ruskevær, er det ute i terrenget den morsomme løpetreningen foregår. Ved å snøre på et par løpesko med grove såler har du tatt det første skrittet mot økt løpsglede og ikke minst et godt feste.

Terrengskoene er laget for å klare brasene – om det så er tung skogbunn, gjørmehull, slaps eller våte grusstier det er snakk om. Noen fungerer også fint på asfalt og is. Skosålene biter seg fast i underlaget, og overdelene er laget for å tåle søle, skitt og sand.

Med et par terrengsko på bena er ikke ruskeværet noe problem, og du kan utforske nye spennende løpeturer i skogen og naturen. Men det finnes flust av ulike typer innen terrengsko, så avklar ditt behov før du går i butikken og kjøper. Når det er sagt, så er nivået i testen skyhøyt, så gled deg til å finne din favoritt blant 19 slitesterke modeller.

Finn dine nye terrengsko

Last ned pdf-en under og se hvordan de 19 forskjellige modellene klarte seg i vår store test. Vi kårer en vinner og viser de prisgunstige kjøpene.

Slik tester Aktiv Trening

Vi har testet alle aktuelle modeller på markedet og har så langt det er mulig avdekket skoenes styrker og svakheter, slik at du kan kjøpe terrengskoen som passer deg best. Testpanelet har mange års erfaring med tester av løpe- og terrengsko, og har forsøkt å teste skoene under så mange ulike forhold som mulig. Det gjelder alt fra terreng og vær til løpetempo. Årets utvalg av terrengsko er utrolig variert. Noen sko har sine styrker i ruskevær og gjørme, andre passer bedre til lette løp på småstier og hardere naturunderlag, mens atter andre plasserer seg et sted midt imellom. Men husk uansett på at valg av løpesko er et svært individuelt når det gjelder passform. Våre testere er har god rutine i å vurdere hvor gode skoene er, men du må likevel prøve de grundig slik at du er sikker på at de sitter perfekt på dine føtter.

TESTKRITERIER Vi har testet terrengskoene ut fra følgende kriterier:

  • Passform: Sitter skoene tett og er behagelige? Passer overdelen godt til foten, og er det mulig å finjustere snøringen?
  • Vannavvisning: Holdes fukten ute, eller slipper den uhindret inn og ut av skoene? Det er fordeler og ulemper ved begge deler.
  • Løpedynamikk: Er skoene gode å løpe langt i? Og føles de dynamiske når farten skrus i været? Her er også sålens smidighet, støtdempingen og vekten viktige faktorer.
  • Grep: Hvor grovt er mønsteret under sålen, og hvordan fungerer det på ulike underlag? Det er ikke nok bare med grove knotter. De skal også være plassert slik at de gir feste både opp og ned bakker. Fungerer de også på hard grus og asfalt, er det en fordel.

PRIS Vi angir veiledende priser, men ofte kan modellene fås billigere i butikk eller på nettet.

SAMLET VURDERINGSluttkarakteren er en helhetsvurdering av bruksopplevelsen, med spesielt fokus på de ulike testkriteriene.

Les også

Kanskje du er interessert i ...

Vi anbefaler

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: